Statut usvojen i dalje se čeka: Hoće li Tuzlaci ikada imati izbore u mjesnim zajednicama?

by nedim
| 15:25
0407 izbori

Iako je Statut Grada Tuzla usvojen prije pet mjeseci, sedam godina nakon što je Tuzla proglašena gradom izbori predstavnika građana u mjesnim zajednicama još nisu organizovani. Također, najveći broj mjesnih zajednica nije prilagodio svoje novom Statutu grada, što je preduslov za održavanje mjesnih izbora – piše Oslobođenje.

Ovim povodom tuzlanski HDZ je održao pres-konferenciju, s koje je pozvao gradske predstavnike vlasti da održe izbore u mjesnim zajednicama i ispoštuju volju naroda, što nije bio slučaj posljednjih 20 godina.

– Ovdje se ne radi o politici. Ovdje je pitanje poštivanja volje naroda, što sada nije slučaj, kao ni ranijih 20 godina. Samo u posljednjih devet godina HDZ u dva mandata nije imenovao svoje ljude u tijela mjesnih zajednica. A imamo mjesnih zajednica gdje je HDZ znao osvojiti i većinu glasova, kazao nam je vijećnik HDZ-a u GV-u Tuzla Nikica Vidović.

HDZ trenutno u Gradskom vijeću ima jednog vijećnika, što ne bi smjelo biti prepreka da ovaj politički subjekt ima svoje predstavnike u mjesnim zajednicama, gdje su stanovnici uglavnom birali HDZ. Umjesto toga, danas mjesne zajednice u kojima su birači svoje povjerenje dali HDZ-u vode ljudi čiji politički subjekti u tim sredinama nisu osvojili nijedan ili su osvojili tek dva glasa.

U HDZ-u insistiraju da se predstavnici mjesnih zajednica biraju na način da se ispoštuje volja naroda.

– U mjesnoj zajednici Lipnica imenovan je čovjek iz Stranke za BiH, koja je tamo dobila dva glasa. Ili, recimo, u MZ-u Ljepunice, Naša stranka je dobila mjesto u Savjetu, a dobila je samo dva glasa. Evidentno je da se volja naroda ne poštuje i smatramo da se to jedino može uraditi da se raspišu izbori, a ne da se paušalno određuju predstavnici samo da bi se zadovoljili politički partneri u vlasti. Ukoliko se to ne desi u dogledno vrijeme, podnijet ćemo prijave, dodao je Vidović.

Iako je Statut Grada usvojen jednoglasno, njegovo usvajanje su inicirali mladi vijećnici iz bloka triju stranaka – SBiH, Naša stranka i Platforma za progres. Oni smatraju da su se već morale desiti određene promjene, ali da su one izostale na terenu.

– Na terenu se ništa nije radilo i mjesne zajednice nisu uskladile svoje sa novim gradskim statutom, što je preduslov za raspisivanje izbora. Većina je poručila da bi na narednoj sjednici trebala biti tačka koja će tretirati izbore u mjesnim zajednicama, pa ćemo vidjeti, kazao nam je Admir Čavalić, vijećnik Stranke za BiH.

Omer Berbić, vijećnik Naše stranke, poručio je da raspisivanje izbora više nije pitanje ničije volje, nego poštivanja najviših akata Grada.

– Izbori su planirani za početak godine i to se mora desiti, jer to više nije pitanje volje nekog pojedinca ili političkog subjekta, nego kršenja Statuta, napomenuo je Berbić.

Iz Gradske izborne komisije su nam potvrdili da novac za izbore članova savjeta mjesnih zajednica nije planiran u Nacrtu budžeta za 2022. godinu.

– U ovom trenutku mi ne znamo kad će se održati ti izbori, jer nisu doneseni ni provedbeni akti. Čim saznamo vrijeme održavanja i čim se stvore uslovi za održavanje, mi ćemo osigurati novac, kazala nam je Asja Kravić, predsjednica GIK-a Tuzla, piše Oslobođenje.