Vijest u slici: Da li je na pomolu “crveno-zelena” koalicija u Tuzlanskom kantonu?

by nedim
| 12:02

Mogućnost promjene vlasti u Tuzlanskom kantonu, koju sada čine koalicija SDP, PDA, SBB i NS, posljednjih dana je ponovo aktuelizirana.

Priča je pokrenuta iz redova KO SDA čiji je predsjednik Fahrudin Skopljak za FTV nedavno izjavio: “Postoje neki nezvanični kontakti, razgovori sa svim strankama jer ono što mi u SDA mislimo jeste da je u ovom momentu društveno odgovorno srušiti ovu vladu”.

Vrlo brzo je dobio odgovor sa zajedničkog sastanka koalicionih partnera koji čine vlast u TK, sa kojeg je poslata poruka, istina bez zvaničnih izjava, da je većina u Skupštini TK stabilna.

Međutim, tvrdnji boljih poznavalaca prilika na ovdašnjoj političkoj sceni, da je to sve jedna priča za javnost, a da se iza kulisa ipak aktivno pregovara, u prilog ide i fotografija koja je stigla na adresu portala Tuzlainfo.ba, na kojoj se vidi današnji razgovor Fahrudina Skopljaka i Dževada Hadžića, predsjednika KO SDA TK i KO SDP BiH Tuzla.

Da li je na pomolu “crveno-zelena” koalicija, trenutno suprostavljene, ali infrastrukturno dvije najveće političke partije u Tuzlanskom kantonu, mogli bi se znati vrlo brzo.

SDA i SDP u Skupštini Tuzlanskog kantona bez partnera imaju 17 ruku, a za većinu koja može formirati novu Vlada TK potrebno je 18 ruku. Sa samo jednim partnerom ove dvije stranke DF ili Našom strankom “Crveno-zelena” koalicija bi mogla preuzeti vlast u Tuzlanskom kantonu./Tuzlainfo.ba/