Građevinsko-geodetska škola u Tuzli dobija novu radinicu za praktičnu nastavu smjera “Izolateri ovojnice objekta”

by nedim
| 13:42

Profesori i učenici Građevinsko-geodetske škole – GGŠ vrijedno rade na rekonstrukciji stare dotrajale radionice za praktičnu nastavu, jer od nje žele napraviti modernu prostoriju, koja će imati savremene modele, neophodni alat i materijal za izvođenje praktične nastave. Ambiciozni cilj menadžmenta škole je da učenici u novom polugodištu obavljaju praktičnu nastavu u novoj radionici, a vjerovatno će planirana rekonstrukcija biti i proširena.

Cijeli proces je pokrenut zahvaljujući finansijskoj podršci Švicarske vlade, a kasnije su se priključili i drugi sponzori, kao što Ytong iz Tuzle, Cementara iz Lukavca, Polybau škola iz Švicarske.

-Prije tri godine je GGŠ uvela novo zanimanje “Izolateri ovojnice objekta”. Fokus ovog zanimanja je energetska efikasnost na objektima i ovo zanimanje za sada postoji samo u Tuzli. Danas zanatska zanimanja nisu popularna, iako na tržištu rada u BiH i u svijetu nedostaje ove radne snage. Bez obzira na sve, u GGŠ je ove školske godine upisana treća generacija polaznika zanimanja “Izolateri ovojnice objekta”. Ovo novo zanimanje je uvedeno u partnerstvu sa Polybau školom iz Švicarske i sastoji se od teorijskih osnova, praktičnog rada u radionicama na različitim modelima uz korištenje pravih građevinskih materijala i alata, i praktičnog rada na stvarnim objektima – istakli su iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla, koji implementira projekat.

Ovakav način rada je novina i za profesore GGŠ zato im je neophodna stručna literatura, koja je u skladu sa novim trendovima, kako bi mogli kvalitetno izvoditi nastavu. Polybau škola ima udžbenike čiji će najvažniji dijelovi biti prevedeni i prilagođeni potrebama škole.

S ciljem obrazovanja učenika koji će sutra na tržištu rada biti konkurentni zbog svog znanja, veoma je važno da postoji kvalitetna stručna literatura, adekvatan i dobro opremljen prostor, savremeni alati i  građevinski materijali, jer to je ono što ih sutra čeka na gradilištima.

Projekat je finansijski podržala Švicarska vlada, realizira ga Centar za ekologiju i energiju u partnerstvu sa Građevinsko-geodetskom školom iz Tuzle i Polybau školom iz Švicarske. Realizacija projekta je počela početkom novembra 2018. i trajat će do kraja januara 2019.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.