UKC Tuzla: Otvoren Sedmi simpozij „Plućne bolesti“

by admin2
| 12:44

U prisustvu velikog broja zvanica, danas je u Hotelu Tuzla otvoren Sedmi simpozij „Plućne bolesti“ sa međunarodnim učešćem. Organizator simpozija je Klinika za plućne bolesti UKC Tuzla, uz podršku Udruženja za respiratornu medicinu, Ljekarske komore TK i Komore zdravstvenih tehničara TK.

Tokom svečane ceremonije otvaranja simpozija, prisutnim gostima se obratio načelnik Klinike za plućne bolesti, doc. dr. Suvad Dedić koji je u ime organizacijskog odbora simpozija izrazio zahvalnost menadžmentu i Upravnom odboru UKC Tuzla za podršku u edukaciji i razmjeni naučnog i stručnog iskustva. On je istakao da će tokom Sedmog simpozija Plućne bolesti biti održano pet sesija na kojima će biti predstavljene vrlo aktuelne teme iz oblasti hronične opstruktivne plućne bolesti, torakalne onkologije, plućnih oboljenja i nespecifičnih i specifičnih upalnih bolesti pluća.

„Kada su u pitanju respiratorne bolesti na području Tuzlanskog kantona bilježi se porast hronične opstruktivne bolesti,  astme i upale gornjih disajnih puteva. Na sreću, tuberkuloza je u padu od 2009. godine pa do danas. Incidenca je svedena na broj od 40 pacijenata u toku jedne godine“, rekao je dr. Dedić i naglasio da zagađen zrak svakako ima veliki udio u nastanku pomenutih oboljenja.

Prisutnima su se obratile i prof. dr. Zumreta Kušljugić, pomoćnik direktora za naučnoistraživački rad UKC Tuzla i predsjednica Upravnog odbora UKC Tuzla, doc. dr. Munevera Bećarević.

Doc. dr. Bećarević je i jedan od predavača današnjeg simpozija i prema njenim riječima ovakvi skupovi imaju značaj jer pružaju priliku za razmjenu iskustava i novih informacija između primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, ali i priliku za uspostavljanje prijateljskih i naučno stručnih kontakata.

Ministar zdravstva TK, dr. Bahrudin Hadžiefendić u svom obraćanju je istakao da želi odati priznanje uposlenicima Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla i svim pulmolozima koji svake godine drže kontinuitet dobrih predavanja, edukacija i savjetovanja s kojih veliki broj pulmologa odlazi zadovoljan.

Sedmi simpozij Plućne bolesti otvorio je premijer Tuzlanskog kantona, Jakub Suljkanović koji je rekao da Vlada TK kao osnivač UKC Tuzla posebnu pažnju posvećuje njegovom razvoju, kako u kadrovskom, naučnom, tako i u materijalno tehničkom smislu, te da se nada će ta podrška biti nastavljena i u narednom periodu jer je Univerzitetski klinički centar Tuzla jedan od brendova Tuzlanskog kantona.

U okviru Sedmog simpozija „Plućne bolesti“ održana je i promocija knjige „Opstrukcijske bolesti disajnih organa“, autora doc. dr. Suvada Dedića i doc. dr. Šefike Umihanić. Promotori na promociji su bili: prof.dr. Zumreta Kušljugić, prof. dr. Mirko Stanetić, prof. dr. Hasan Žutić i prof.dr. Sead Jamakosmanović – saopšteno je iz UKC-a Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.