Rezultati uviđaja u GIKIL-u: Osim postojećih, utvrđeni i novi uzroci onečišćenja okoliša

by admin2
| 9:22

Istražni tim Kantonalnog tužilaštva TK, MUP-a TK i stručnih lica i agencija koje rade po nalogu Tužilaštva, obavio je jučer uviđaj radi novih saznanja da se u krugu Global Ispat koksne industrije Lukavac ( GIKIL) nastavilo sa onečišćenjem okoliša, te su ove informacije potvrđene.

Naime, u cilju  navodnog smanjenja oticanja u Spreču, amonijačna voda se i dalje taloži i rasipa po samom kombinatu. Stanje je i dalje izrazito loše. Jučer je obavljeno  i novo uzorkovanje vode.

U napuštene  kanale i podrumske prostorije ugašenih koksnih baterija, koje zauzimaju značajan dio površine kompleksa, i dalje se taloži značajna količina amonijačne vode, a i dalje se dio te vode ispušta u Spreču.

Istražni tim je utvrdio da se situacija sa zagađivanjem okoliša u GIKIL-u i dalje usložnjava jer se pojavljuju i novi uzroci onečišćenja okoliša.

Tužilaštvo, u okviru istrage koja je ranije otvorena,  nastavlja sa dokumentovanjem svih relevantnih informacija u ovom predmetu – saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

(Tuzlainfo.ba)