Izmjene Zakona o Visokom obrazovanju: Univerziteti bez akreditacije neće moći izdavati diplome

by Tuzla Info
| 15:00
0101 skupstina tk

Na današnjoj Skupštini Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

– Glavnina u predloženim izmjenama i dopunama zakona jeste da se u isti pravni okvir stavljaju sve visokoškolske ustanove u TK – izjavio je ministar obrazovanja TK Elvis Baraković.

Usvojenim Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju preciznije su definisana pravila vezana za akreditaciju i licenciranje studijskih programa i visokoškolskih ustanova.

– Stvoren je zakonski okvir za inspekcijsko djelovanje, ako se uoče neke devijacije u primjenama zakona – pojasnio je Baraković. Predviđeno je formiranje kantonalnog savjeta za visoko obrazovanje, po uzoru savjeta za nauku i tehnologiju.

Također, kroz Nacrt je predviđeno regulisanje finansiranja Univerziteta u Tuzli, koji bi bio proglašen ustanovom od javnog značaja. Takav Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju pohvalila je i opozicija u Skupštini TK.

– Oni univerziteti koji ne budu akreditovani neće moći izdavati diplome – podvukao je Boris Krešić predsjednik kluba zastupnika DF-a u Skupštini TK. Iz kluba Stranke demokratske akcije ukazali su na činjenicu da Nacrt nije obuhvatio radni status spoljnih saradnika na Univerzitetu u Tuzli.

– Potrebno je riješiti problem spoljnih saradnika na Medicinskom fakultetu, ali i svim drugim kada je riječ o Univerzitetu u Tuzli. Pohvalno je da ovaj Nacrt reguliše prava i obaveze nastavnog osoblja, što će doprinijeti boljem kvalitetu nastave – ustvrdio je predsjednik kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Šekib Umihanić.