„Let's Do It Tuzla“: Deset godina kontinuirane brige za čist i zdrav okoliš

by admin2
| 15:00

Briga za okoliš je obaveza i odgovornost svakog od nas. Pod uticajem svakodnevnih obaveza, poslovnih i privatnih aktivnosti, društvenih i političkih dešavanja, nerijetko zaboravljamo da prirodi koja nas okružuje posvetimo minimalnu pažnju. Kada razvijemo kontinuitet takvog postupanja, onda postanemo robovi vlastitih navika. Ilegalne deponije u šumama i koritima rijeka, otpad na travnatim površinama naših parkova, goleti na našim brdima, ilegalna sječa na bogatim šumskim prostranstvima – postaju naša svakodnevnica.

Motivisani željom za promjenom ovakvog stanja u okolišu i općenito negativnih ekoloških navika stanovništva, pokrenuli su se i mladi ljudi sa područja Grada Tuzla i cijele Bosne i Hercegovine. Tako je nastao pokret „Let's Do It“, koji je već u svom samom početku dobio epitet najmasovnijeg ekološkog volonterskog pokreta u historiji Bosne i Hercegovine, a koji je, kroz godine svoga postojanja i djelovanja, i opravdao. „Let's Do It“ projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 184.441 volontera, koji su očistili oko 13.350 tona otpada i zasadili 446.218 sadnica raznih vrsta drveća. Kroz deset godina rada na realizaciji projektnih aktivnosti, tim u Tuzli je, od mnogobrojnih timova u Bosni i Hercegovini, uvijek organizovao jedne od najmasovnijih akcija čišćenja i sadnje drveća.

„Let's Do It“ projekat u Bosni i Hercegovini sastavni je dio svjetskog ekološkog pokreta pod nazivom „Let's Do It World“, odnosno „World Cleanup Day“, u kojem učestvuje 168 zemalja i u kome je do sada učešće uzelo preko 35 miliona volontera širom svijeta.

U povodu obilježavanja deset godina rada i djelovanja projekta „Let's Do It Tuzla“, tokom 2021. godine isplanirane su mnogobrojne terenske, promotivne, edukativne i zagovaračke aktivnosti, a sve s ciljem kreiranja čišćeg, ljepšeg i zdravijeg životnog okruženja i podizanja nivoa ekološke svijesti stanovništva. Tako je u martu mjesecu organizovana terenska aktivnosti sadnje drveća, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini i EU info centrom, a u okviru koje je novim sadnicama drveća obogaćen park „Slana Banja“ i šetalište u naselju „Sjenjak“. Simboličnom sadnjom sadnica u tuzlanskom naselju „Stupine“ obilježen je i 22. april, Dan planete Zemlje, dok su nešto ranije provedene aktivnosti besplatne podjele sadnica bijelog jasena svim stanovnicima Grada Tuzla, a u okviru projekta „Posadi svoj hlad“. Terenske aktivnosti nastavljene su i tokom mjeseca maja i juna, koji su protekli u znaku masovne akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada u naselju „Breške“, akcije uređenja igrališta u sklopu Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju Tuzla, te akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća u dvorištu Srednje medicinske škole Tuzla, odnosno vidikovcu na Ilinčici.

Pored terenskih aktivnosti, projekat „Let's Do It Tuzla“ posebnu pažnju posvećuje i ekološkim edukacijama, koje realizuje u okviru programa „Mala škola ekologije“, u kojem je do sada učešće uzelo više od 10.000 učenika svih odgojno-obrazovnih ustanova u Gradu Tuzla. Ove godine je, do sada, održano ukupno 13 prezentacija uz učešće 150 učenika osnovnih i srednjih škola, dok će edukacije biti nastavljene i u drugoj polovini godine.

Jubilej deset godina postojanja i djelovanja projekta „Let's Do It Tuzla“ biće obilježen u okviru kampanje pod nazivom „Naših EKO 10“, a koja će prevashodno biti usmjerena na promociju zdravih i društveno korisnih oblika djelovanja prema okolišu. Tako će, pored tradicionalnih velikih terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća, koje su planirane za mjesec septembar i oktobar, biti realizovane i mnogobrojne promotivne aktivnosti, zatim događaj za cijelu porodicu ‘Family Day’, nagradna darivanja, druženja sa članovima tima i još mnogo toga. Svakako da će krunu ove promotivne kampanje i općenito rada projekta „Let's Do It Tuzla“ činiti promotivno-edukativni film, čije snimanje je u toku, a koji bi javnosti trebao biti dostupan krajem ove godine.

Kroz aktivizam i volonterske aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta „Let's Do It“, svi građani Bosne i Hercegovine, a naročito mladi ljudi, imaju priliku biti dio promjene koju žele vidjeti u svojoj zemlji. Sve aktivnosti koje su u prethodnih deset godina realizovane na području Grada Tuzla, osmislili su, isplanirani i sproveli isključivo mladi ljudi, njih preko 800 koji su bili angažovani u svojstvu članova i vanjskih saradnika Organizacionog odbora projekta.

Impresivni rezultati projektnih aktivnosti, za sve ove godine, ne bi bili postignuti bez kontinuirane i nesebične podrške društveno odgovornih kompanija, poput Eko života, NLB Banke d.d. Sarajevo, Fabrike cementa Lukavac, Garašević d.o.o., Zada Pharmaceuticals, Mkf MI-BOSPO, Vulkan, Sarajevski kiseljak i mnoge druge.

Aktivnosti „Let's Do It Tuzla“ tima svi građani mogu pratiti putem web stranice www.tuzla.letsdoit.ba, kao i Facebook i Instagram stranice „Let's Do It Tuzla“. „Pozivamo sve građane našeg grada i šireg okruženja da zajedno s nama učestvuju u svim aktivnostima koje smo pripremili ove godine u povodu obilježavanja ovog značajnog jubileja. Udružimo svoje snage u borbi za čišću i ljepšu okolinu, jer takvo djelovanje nema alternativu“, stoji na kraju saopštenja ovog tima.