Tuzlanski kanton: Eko zeleni obilježili Svjetski dan okoliša

by nedim
| 10:00
  •  
  •  
  •  
  •  

Svjetski dan okoliša jučer je obilježen i na Panonici u Tuzli u organizaciji Ekološkog saveza Eko zeleni TK.

Na manifestaciji se u ime  NVO za okoliš obratio prof. dr. Muhamed Omerović, zatim kantonalni ministri za prostorno uređenje i zaštitu okoliša i za obrazovanje u nauku Zvjezdan Karadžin i Elvis Baraković, te direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča.

Održan je i okrugli sto  na kojem se diskutovalo o ekološkom odgoju i obrazovanju u sistemu nastavnih planova i programa.

Čist okoliš predstavlja temeljno ljudsko pravo. U današnje vrijeme to pravo je mnogima uskraćeno, a posljedice po zdravlje nesagledive.  „Krivac je sam čovjek. Odnos prema prirodi mora biti odgovorniji“,  rečeno je prilikom obilježavanja Svjetskog dana okoliša u Tuzli.

Na Kompleksu Panonskih jezera u Tuzli dodijeljene su zahvalnice i ekološka priznanja školama koje su sudjelovale u takmičenju.

Ranije je raspisan konkurs u kojem se birala “eko škola”. Stručna komisija je odabrala 10 osnovnih škola i proglasila ih “eko školama”. Prije svega, razmatrali su se i vrednovali ekološki projekti u školama, uređenost zelenih površina i slično.

Priznanje je dobila i Panonika, za doprinos razvoju turizma. Obilježavanje Svjetskog dana okoliša bila je prilika za druženje, sadnju ukrasnog drveća, njegovanje zdravog odnosa prema prirodi  i upućivanje poruka kako očuvati okoliš od zagađenja.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.