Tuzla: Danas predavanje dr. Damira Novosela sa Quanta Technology Expert (USA)

by nedim
| 5:17

Na poziv Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli Dr. Damir Novosel predsjednik kompanije Quanta Technology Expert iz North Carolina (USA) će održati predavanje na temu “Industrijski trendovi i inovacije za električni sistem budućnosti”.

Predavanja će se održati u subotu 20.10.2018. godine u Multimedijalnoj sali u prostorijama Gimnazije “Meša Selimović” sa početkom u10:00 sati.

Predavanje će se baviti izazovima i prilikama koje se suočavaju s modernim električnim mrežama i kako će trendovi i inovacija u industriji oblikovati buduću mrežu. Nove tehnologije uključuju razvoj učinkovitije, pouzdane i ekonomične proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, tehnologije skladištenja energije, električnih vozila (EV), nadzornih, zaštitnih, automatizacijskih i kontrolnih uređaja i komunikacija koje nude značajne mogućnosti za ostvarenje održive energetske budućnosti.  

Dr. Damir Novosel je stekao Ph.D na državnom sveučilištu Mississippi (Fulbright stipendija), USA, M.Sc. na Sveučilištu u Zagrebu, Hrvatska te B.Sc. na Fakultetu elektrotehnike Univerziteta u Tuzli, BiH. 2015. godine Izabran je za saradnika na Državnom sveučilištu Mississippi, USA 2015. godine.

Dr. Novosel ima više od 30 godina iskustva u radu s elektroprivredama i snabdjevačima. Osnovao je i upravljao sa nekoliko renomiranih i uspješnih organizacija koje su razvile inovativne tehnologije i najbolje prakse u industriji u različitim područjima energetskih sistema. Bio je potpredsjednik ABB Automation Products i predsjednik kompanije KEMA T & D US. Vodio je razvoj i implementaciju pionirskih koncepata, metoda i proizvoda koji su poboljšali pouzdanost i učinkovitost električnih mreža. Izabran je za Nacionalnu akademiju inženjera 2014. godine.

Predsjednik je IEEE Power and Energy Society (PES). Član je Nacionalnog odbora CIGRE-a i dobitnik je nagrade CIGRE Attwood Associate. Objavio je preko 100 članaka u časopisima i zbornicima, te vlasnik 17 američkih i međunarodnih patenata. Vodio je ili sudjelovao u brojnim IEEE standardima, publikacijama i drugim inicijativama.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.