Evropska agencija za ljekove preporučila da Pfizer anticovid vakcine mogu koristiti i djeca

by nedim
| 8:21
  •  
  •  
  •  
  •  

Evropska agencija za ljekove (EMA) preporučila je da se upotreba antikovid vakcine Pfizer-BioNTech proširi na djecu staru od 12 do 15 godina.

Tom odlukom se prvi put pruža mogućnost mlađoj populaciji u Evropi koja je pod manjim rizikom da ima pristup antkovid vakcini.

Marko Kavaleri, šef tijela EMA koja je ispitivala vakcinu, rekao je da je ta organizacija dobila potrebne podatke da odobri vakcinu za mlađe tinejdžere i da je ustanovila da je ona jako efikasna protiv kovida-19.

Slične odluke već su donijela regulatorna tijela Kanade i SAD prošlog mjeseca, pošto se bogate zemlje približavaju ciljevima vakcinacija za odrasle i trude se da vakcinišu što je više moguće ljudi.

Odluka EMA zasnovana je na studiji od više od 2.000 adolescenata u SAD koja je pokazala da je vakcina bezbjedna i efikasna. Istražitelji će još dvije godine nastaviti da prate kratkoročnu i dugoročnu zaštitu i bezbjednost za decu.

Većina antikovid vakcina u svijetu odobrena je za odrasle koji su pod većim rizikom od ozbiljnog obolijevanja i smrti od koronavirusa. Vakcinisanje djece bi moglo da bude ključno za zaustavljanje epidemije pošto su neka istraživanja pokazala da neka starija djeca mogu da šire virus kad su asimptomatični i ne dobiju težak oblik bolesti.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.