SV “Medicus” o seksualnom uznemiravanju studentice: Sankcionisati odgovorne!

by nedim
| 15:14
0101 2018 medicinski fakultet

Saopštenje, a povodom informacija u medijima o seksualnom uznemiravanju studentice šeste godine Medicinskog fakulteta u Tuzli, danas su se oglasili i iz Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli “MEDICUS”, čije saopštenje prenosimo u cjelosti:

U medijima se dana 24. maja pojavila informacija o seksualnom uznemiravanju studentice završne godine Opšteg studija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a koja je željela ostati anonimna prilažući uz to, kao dokaz, prepisku sa prim. dr. Zlatanom Alićem, uposlenikom UKC Tuzla, kao i listu poziva od strane primarijusa Alića. Kako je navedeno, studentica je kod imenovanog bila na kliničkom stažu.

S tim u vezi se oglašavamo saopštenjem s ciljem osude bilo kakvog pokušaja uznemiravanja studenata. Pohvalna je činjenica da je kolegica odlučila progovoriti o, za nju, nemilim dešavanjima, iako je željela ostati anonimna, prilažući uz to dokaze. Komunikacija na relaciji prim. dr. Alić – studentica svakako da nije primjerena i to nije primjer komunikacije kakvu ljudi, od kojih usvajamo znanje i koji bi trebali predstavljati uzorne građane u svakom pogledu, trebaju imati sa studentima. Raduje činjenica da se kolegica nije upuštala u dalju komunikaciju nego je ostala na službenoj komunikaciji i sa poštovanjem se odnosila prema primarijusu Aliću iako je očigledno bila uznemirena.

Reakcija studentice našeg fakulteta predstavlja izuzetno hrabar potez i nadamo se da će biti ohrabrujući za sve druge koji osjete da su na bilo koji način uznemiravani od strane kolega, uposlenika, asistenata, profesora i drugih, te ih pozivamo da nam se jave kako bi mogli poduzeti konkretne korake u suzbijanju bilo kakvog oblika nasilja.

U konkretnom slučaju, reakcija Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli “MEDICUS” neće izostati i neće završiti saopštenjem. Tražit ćemo da se do kraja istraži slučaj, uz to ćemo stati u zaštitu kolegice i drugih kolega, a po okončanju istrage će se tražiti i sankcionisanje odgovornih.

Apelujemo i na studente, kolege, da se drže isključivo zvaničnih kanala komunikacije i da se ne upuštaju u bilo kakve diskusije koje odstupaju od profesionalnog odnosa kakvog trebaju imati studenti sa nastavnim osobljem i drugim uposlenicima – istakli su iz SV “MEDICUS”.

Studentica prijavila seksualno uznemiravanje na UKC Tuzla, oglasio se i prozvani doktor