Midhat Čaušević: Vlast u TK će izmjenama zakona oštetiti budžet i ostaviti bez posla 100 nastavnika

by nedim
| 20:47

Vlada Tuzlanskog kantona na posljednjoj sjednici je utvrdila prijedloge Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, koji će biti razmatran na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona koja je zakazana za 30. april. 2021. godine.

Vezani tekst /Vlada TK pripremila izmjene: Šta je novo u Zakonima o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju?

Na prijedloge spomenutih zakona osvrnuo se Midhat Čaušević (SDA) poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona čije reagovanje prenosimo u cjelosti:

Za 30.04.2021. godine zakazana je redovna sjednica Skupštine TK.
Na dnevnom redu su između ostalog i dva zakona: Zakoni o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju. Zakoni se predlažu po skraćenom postupku što znači nema JAVNE RASPRAVE.
Iskustvo mi govori da se iza Zakona koji se predlažu u skraćenom postupku uvijek “krije” nešto ciljano i interesno. Zakoni po skraćenom postupku omogućuju podnošenje amandmana tri dana prije održavanja Skupštine. Amandmani ne moraju nužno da dobiju mišljenje Ureda za zakonodavstvo i to se najčešće koristi kao mehanizam da se “ozakoni nezakonito”.
Vraćam se na suštinu, volio bih da griješim, međutim, moje informacije su sljedeće:
– rok koji je postavljen SDP-u je kraj aprila za izmjene i dopune Zakona (osnovno i srednje) kojim bi se smijenili svi direktori osnovnih i srednjih škola na TK i stalni školski odbori.
– amandmanima će se predložiti pomenute smjene (amandmane će prihvatiti Vlada pa će postati sastavni dio Zakona a Skupština će ih u konačnici potvrditi)
– stupanjem na snagu Zakona dat će se rok za imenovanje v.d. školskih odbora i direktora
Prema mojim informacijama sve je dogovoreno na pola puta od Sapne do Tuzle, tačnije u jednoj kafani u Kalesiji. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da je Ministarstvo obrazovanja i nauke samo izvršilac već dogovorenog. Ferman za pomenute radnje je došao iz jedne druge kafane poznate kao “kadrovska kafana TK”.
Šta će se desiti ako se ove moje informacije pokažu kao tačne;
– jednom odlukom će biti smijenjen 121 direktor osnovnih i srednjih škola
– nakon toga će biti ponovo imenovani oko 20 direktora onih koji su bliski vladajućoj većini u Skupštini TK
– oko 100 direktora će tužiti jer im je većini ostalo oko 30 mjeseci mandata
– svi će dobiti tužbe što će biti na stotine hiljada odštete iz Budžeta TK
– 100 nastavnika koji su primljeni na pozicije sadašnjih direktora tj do povratka sa funkcije će ostati bez posla
– ova odluka će dovesti do velikih promjena u nastavnom procesu a posljedice će osjetiti učenici i njihovi roditelji i to u periodu pred kraj školske godine.
Dok se advokati raspituju i čekaju želim napomenuti da će ovaj put krivične prijave biti pokrenute protiv svih aktera ovih smjena, a naglašavam da će školski odbori dobiti jednu novu dimenziju u ovim procesima.
Žalosno je da se po sudovima neće godinama povlačiti, niti će snositi posljedice oni koji su izglasali ova zakonska rješenja. Zastupnici imaju imunitet za odluke koje donose. Odgovarat će oni koji slijepo izvršavaju političke odluke a građani TK će plaćati sudske procese i odštete nezakonito smijenjenim direktorima.
Hoću da vjerujem da će se premijer i ministar obrazovanja TK, koji su univerzitetski profesori “oduprijeti” ovim nasrtajima i ispuniti obećanje premijera o depolitizaciji obrazovanja. Mandat bude i prođe.
Volio bih da se ovo što sam napisao nije tačno i da se neće obistiniti – napisao je Čaušević na svom Facebook profilu.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.