Vlada TK pripremila izmjene: Šta je novo u Zakonima o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju?

by nedim
| 15:30
01012020 skola covid

Zbog izražene potrebe popune pravnih praznina i preciziranja pojedinih odredbi zakona, Vlada Tuzlanskog kantona je danas utvrdila prijedloge Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona olakšat će se funkcionisanje škola u doba pandemije COVID-19, a naročito na mogućnosti završetka školske godine u ovim uvjetima i kada nije u potpunosti realiziran fond nastavnih sati. Također odnose se i na stvaranje pravnih pretpostavki da nastavnici i stručni saradnici mogu zadržati stečena viša stručna zvanja ukoliko nisu bili u mogućnosti, a zbog suspendovanja većine školskih aktivnosti u stanju pandemije, da ostvare rezultate potrebne za zadržavanje postojećeg ili stjecanje višeg stručnog zvanja.

Pored toga, izmjenama i dopunama Zakona omogućit će se lakši prelazak nastavnika iz jedne u drugu osnovnu ili srednju školu, kada za to postoje opravdani razlozi. Dalje, predloženim izmjenama propisuje se obaveza donošenja kriterija u skladu sa kojima će se odobravati prelasci zaposlenika iz jedne u drugu školu, kao i dopuna normi za zaposlenike koji imaju zasnovan radni odnos na neodređeno nepuno radno vrijeme, a što će navedene postupke učiniti potpuno transparentnim i jednakim za sve zaposlenike.

Predložene izmjene i dopune Zakona predviđaju uvođenje i počasnih stručnih zvanja za nastavnike i stručne saradnike, a koja će se dodjeljivati Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona na osnovu posebno utvrđenih kriterija.

Kada je u pitanju imenovanje školskih odbora, predloženim izmjenama se predviđa raspisivanje javnog konkursa za sve članove školskog odbora, što će značajno pojednostaviti trenutne vrlo složene procedure izbora članova školskih odbora, a ujedno će  i sam postupak izbora biti transparentniji.

Jedna od vrlo značajnih izmjena predložena u ovim Zakonima je definiranje statusa Aktiva direktora osnovnih, odnosno srednjih škola, i njihovo jačanje, a što je izuzetno značajno za jače povezivanje i bolju saradnju Ministarstva i Pedagoškog zavoda sa osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantona.

Kada je u pitanju Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, današnjim izmjenama i dopunama je predviđeno da se iz budžeta Kantona, za sve škole kao javne ustanove ili za škole kao javne ustanove nad kojima je Skupština Kantona iskazala javni interes, u skladu sa planiranim sredstvima finansira nabavka školskih udžbenika.

Također predviđeno je da se za škole kao javne ustanove čiji je osnivač Skupština Tuzlanskog kantona iz kantonalnog budžeta sufinansira prijevoz učenika koji imaju prebivalište/boravište, na udaljenosti većoj o dva kilometra od najbliže škole, saopšten oje iz Odjela za informisanje Vlade Tuzlanskog kantona.