Za i protiv: Školarci u TK se od sutra vraćaju u školske klupe

by nedim
| 9:17
01012020 skola covid

Prema zaključku Kriznog štaba kojeg je potvrdila Vlada, učenici u Tuzlanskom kantonu od ponedjeljka vraćaju se u školske klupe. Nakon odluke, usijedilo je potpisivanje online peticije nezadovoljnih građana.

BHRT je u svom prilogu pokušao saznati ko su potpisnici, a ko se protivi online nastavi.

Od ponedjeljka će se u školama i na fakultetima održavati nastava po ranijem sistemu – kombinovana.

BOŽO JURIĆ, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona

„Gdje smo dali mogućnost da se nastava u pojedinim školama obustavi, ukoliko u tim školama dođe do porasta broja oboljelih nastavnika ili učenika.”

Odluka je naišla na negodovanje, barem prema online peticiji koja do sada ima oko 13.000 potpisnika. Kreator peticije predstavlja se kao „Lik anonimus“. No, pokušali smo odgovore dobiti od onih roditelja koji su podržavali komentarima na društvenim mrežama. Na naše pitanje da pred kamerom pojasne zašto žele online nastavu, pojedini su potpuno ignorisali upit, ostali odbili.

FIKRET VRTAGIĆ, pomoćnik ministra obrazovanja i nauke TK

„Mi ne možemo po peticijama odlučivati. Mi radimo po odlukama Vlade, kakve odluke Vlada, donese mi ih realiziramo.“

Za majku Eminu, čija djeca su u grupama koje su i do sada boravile u školi, od velikog je značaja takav način obrazovanja. Napominje da online proces ima mnogo nedostataka, što može ostaviti trajne posljedice. Sličnog stava je i profesor koji je i sam roditelj. Kako kaže, svako ko je protiv online nastave bude označen kao neko ko utiče na širenje virusa, što je i za djecu opterećujuće.

EMINA HUSEJNOVIĆ, majka

„Recimo jučer mi je prijateljica pričala kako ju je kćerka nazvala na posao plačući jer joj je test iz informatike koji je trajao 10 minuta, koji je ona završila, u momentu kad je kliknula send, poništen i vraćen prazan. Ona je morala ponovo da ga uradi, nije stigla, naravno, uraditi do kraja i dobila je trojku.“

EMIR DŽAMBEGOVIĆ, nastavnik i roditelj učenika

„Za mene je ključni problem što se zanemaruje to da je škola odgojno-obrazovna institucija. To znači da mi ne možemo samo isporučiti određenu količinu znanja koju djeca trebaju nabubati, popuniti online kao u nekom kvizu, nego imamo taj odgojni karakter gdje mi na djecu utičemo, oni se socijalizuju.“

Emina podsjeća da i trenutni redovni proces ima nedostataka, što utiče na obrazovanje.

EMINA HUSEJNOVIĆ, majka

„Recimo moje dijete, koje je prvi razred osnovne škole, u školi provodi samo sat vremena. U roku od sat vremena treba da obradi gradivo iz dva predmeta. Vrlo često ne stižu da obrade gradivo koje je za taj čas predviđeno.“

Epidemioška situacija u Tuzlanskom kantonu je složena, a naši sagovornici postavljaju pitanje da li će djeca biti više zaštićena tokom online nastave, budući da i roditelji odlaze na posao, mališani u vrtiće, a objekti su otvoreni? Kakve generacije možemo očekivati, u vremenu kada se najveće bitke za prava vode uglavnom po društvenim mrežama, odnosno online?

Izvor: BHRT