23.05.: BKC Tuzla – Solistički koncert Katarine Pavljašević

by admin
| 10:02

Mlada violinistica Katarina Pavljašević je započela svoj muzički put sa 5 godina. Od tada do danas, kada završava osnovnoškolsko obrazovanje, Katarina je učestvovala na mnogobrojnim koncertima, manifestacijama, a održala je i dva solistička koncerta. Nije česta pojava da mladi muzičari Osnovnu muzičku školu završe sa tri solistička koncerta, a Katarini je to vrijednim radom i dugogodišnjim zalaganjem uspjelo. Treći solistički koncert Katarina Pavljašević će održati u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, u ponedjeljak 23. maja u 20,00 sati. 

Violinu je počela svirati u klasi profesorice Ivane Arnold, a tokom Osnovne muzičke škole bila je i u klasama Nataše Kakeš i Nermane Šehić. Završni razred, kao i treći solistički koncert Katarina je pripremila sa svojom sadašnjom profesoricom Džanom Begović. Prošle školske godine Katarina je završila Osnovnu muzičku školu u Loznici, a uz Osnovnu muzičku školu Tuzla, Katarina je i maturantica i odličan učenik Osnovne škole “Sveti Franjo” u Tuzli. Katarina je dosada osvojila brojne domaće i internacionalne nagrade. 

Tri puta je osvajala prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Mladi virtuoz u Beogradu (2009., 2010. i 2013. godine). Ima i jednu specijalnu te nekoliko prvih nagrada sa Federalnog takmičenja učenika i studenata muzike. Poseban uspjeh postigla je učestvujući dva puta na Međunarodnom natjecanju “Mladi virtuozi” u Zagrebu, gdje je u izuzetnoj konkurenciji dva puta osvajala nagrade. Jednu drugu nagradu, a 2013. godine i prvu nagradu u svojoj kategoriji, kao i posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja. 

Katarina je sarađivala i sa nekoliko orkestara. Bila je solista na prvom koncertu Tuzlanskog kamernog orkestra, a kao solista je nastupila i sa orgestrom Glazbene škole “Pavla Markovca” iz Zagreba, na manifestaciji “Didakovi dani 2014.” gdje je nastupala pod dirigentskom palicom čuvenog maestra Vladimira Firsta iz Zagreba. 

Pohađala je seminare kod vrsnih violinskih stručnjaka kao što su Vladimir Marković, Asim Delibegović i Yeon Ju Jeong (Koreja). Tokom 2016. godine je učestvovala i na Masterclass – u čuvenog profesora Dejana Mihajlovića iz Beograda, po čijoj će preporuci narednog mjeseca polagati prijemni ispit u Muzičkoj školi “Vojislav Vučković” u Beogradu. 

Katarina je i članica Kamernog orkestra “Graciozo”, kao i orkestra Balsika, a uz klasičnu muziku ima i vrlo zapažene nastupe sa velikim rock bendovima. Bila je gošća na velikom koncertu benda “Van Gogh”, kao i koncertima Kikija Lesendrića i “Pilota” u Tuzli i Zenici – saopštili su organizatori.

BKC Tuzla / Početak: 20.00 sati / Info: 035 / 311 070

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.