Filozofski fakultet: U srijedu predavanje o temi “Mjesto Sabita Užičanina u divanskoj književnosti 17. stoljeća”

by Tuzla Info
| 9:09

U srijedu, 23. 3. 2022. godine u 17.000 sati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli doc.dr.sc. Lejla Oener će održati predavanje o temi “Mjesto Sabita Užičanina u divanskoj književnosti 17. stoljeća”. Time će biti nastavljen peti ciklus otvorenih predavanja pod nazivom “Srijeda na Filozofskom fakultetu”.

Kratak izvod iz predavanja:

Sabit Užičanin Bošnjak, pjesnik XVII stoljeća, živio je u periodu velikih političkih previranja Osmanskog carstva i u doba kada je osmanska književnost bila na vrhuncu svoje moći. To je pjesnik koji se uspio dokazati kao neko ko je mogao da slijedi sve književne pravce svoga doba, kao i neko ko je svojim doprinosom uspio zapisati svoje ime u klasičnu tursku književnost, a čiji značaj i udio budi interesovanje istraživača širom svijeta i danas. Da bi se shvatila njegova originalnost i da bi se odredilo mjesto koje mu pripada, analiziran je “materijal” kojim se koristio u svojim pjesmama. Taj “materijal”, koji je inače stub klasične turske književnosti (tahlil), analiziran je u okviru vjere i islamskog misticizma, društva, prirode i čovjeka, te će biti predstavljen na predavanju.

U okviru „Srijede na Filozofskom fakultetu“ tokom akademske 2021/22. godine domaći i gostujući profesori održat će sedam predavanja, kojima Fakultet ima za cilj popularizirati nauku, izgraditi se kao prepoznatljiv prostor za razmjenu mišljenja o javno značajnim temama i potvrditi se kao prosvjetna ustanova u službi zajednice.