BKC TK: Manifestaciju „Knjigom u susret proljeću“ otvara promocija knjige „Bejat“

by Tuzla Info
| 14:30

Bosanska medijska grupa i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, u periodu od 18. do 24. februara 2022. godine organizuju Manifestaciju „Knjigom u susret proljeću“, u okviru koje će biti upriličene četiri promocije knjiga domaćih autora.

Manifestaciju 18. februara 2022. otvara promocija knjige „Bejat“ Suvada Hadžića.

Pored autora, na promociji koja će se održati u Plavoj sali BKC TK sa početkom u 18 sati, govorit će dr.sc. Amir Ismić i Nazif ef. Garib, a događaj će moderirati Mehmed Pargan.

O knjizi:

„Bejat je roman autora Suvada Hadžića. Knjiga bazirana na istinitim događajima i doživljajima koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Zašto naziv Bejat? Bejat znači prisega, zakletva na vjernost Gospodaru svega. U ratnom periodu postojala je jedna vrsta zakletve koju su pripadnici jedinice Zelene beretke davali jedni drugima, a koja je glasila: “Nikada te neću ostaviti njima!” Oni su ispunjavali dati bejat, a na nama je da ispunimo ovaj koji smo dali u vremenu mira. Mi se zaklinjemo da nećemo dozvoliti da naši šehidi padnu u zaborav, da ćemo njihove priče pričati kao pobjednici, a ne kao žrtve, jer mi to nismo! Bejat koji smo dali našim srcima dužni smo ispuniti. Dužni smo biti najbolja verzija pobjednika i oni koji podsjećaju, a ne zaboravljaju“.

O autoru:

Suvad Hadžić rođen je 1969. godine u Željeznom Polju. Tokom agresije, od 1992. do 1995. godine, bio je vojnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nekoliko godina nakon rata uradio je jednu od prvih historijskih monografija o šehidima neke lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, knjigu U kljunu zelene ptice. Od 2002. do 2006. godine bio je predsjednik BZK “Preporod” Žepče.

O manifestaciji:

BMG Bosanska medijska grupa i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, u periodu od 18. do 24. februara 2022. godine organizuju Manifestaciju „Knjigom u susret proljeću“, u okviru koje će biti upriličene četiri promocije knjiga domaćih autora.

Manifestaciju 18. februara 2022. u 18.00 sati otvara promocija knjige „Bejat“ Suvada Hadžića, a dan kasnije u subotu 19. februara 2022. u 16 sati je promocija knjige „Vjetrova dom“ Amele Delić.

Obje promocije će se održati u Pavoj sali BKC-a u Tuzli uz obavezno pridržavanje svih higijensko-epidemiloških mjera.

Manifestacija će biti nastavljena u srijedu 23. februara 2022. u 18 sati u Plavoj Sali BKC TK pomocijom knjige „Bar jednom da mi se diviš“, autorice Alme Imamović, a posljednja od četiri promocije je 24. februara 2022. kada će u Maloj galeriji od 18 sati biti promovisana knjiga „Namaste kažem“ autorice Enisa Alibalić.

Više informacija o predstojećim događajima u okviru manifestacije može se pronaći na web stranici BKC TK i profilima na društvenim mrežama BKC TK i BMG.

Prisustvo događajima je slobodno uz pridržavanje aktuelnih higijensko-epidemiloških mjera.