Edukacije na području TK: Preventivnim pregledom do sigurnog reproduktivnog zdravlja

by Tuzla Info
| 20:00

Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli “MEDICUS” u saradnji sa Katedrom za ginekologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Lokalnim odborom Tuzla Udruženja studenata medicine u BiH “BoHeMSA” organizuje projekat pod nazivom “STOP raku grlića maternice”.

Glavni događaj koji se organizuju u sklopu projekta su planirani u periodu od 17. do 21. januara.

– Rak grlica materice odnese oko 140 života godišnje u BiH. Za razliku od drugih malignih oboljenja ovdje postoji veliki potencijal za prevenciju zbog sporog napretka predkanceroznih promjena na grlicu koje se mogu otkriti redovnim ginekoloskim pregledima. Blagovremeno otkrivene promjene se efikasno liječe, kaže Semir Hadžić, koordinator projekta ispred studenata, te dodaje da je cilj upoznati javnost s ovim potencijalom i podstaći žene da izdvoje svoje dragocjeno vrijeme za ginekološke preglede.

– U sedmici od 17. januara planiramo organizaciju panel diskusije, te edukacije za različite ciljne grupe. Želimo predstaviti i aplikaciju koja sadrži provjerene i razumljive informacije o raku grlića maternice i njegovoj prevenciji koje su prilagođene za širu javnost, dodaje Hadžić.

Kao i prethodnih godina akciju je pokrenula i svakako najzaslužnija što se ista provodi i ove godine prof.dr. Dženita Ljuca. Okupljen je studenata i mladih doktora koji će staviti akcenat na prevenciju oboljenja koje sve više ekspandira među ženskom populacijom.

Drugi dio projekta je planiran za 8. mart kada će se održati edukacije za srednjoškolce na prostoru Tuzlanskog kantona.