EU odobrila četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa za starije od 60 godina

by Tuzla Info
| 21:00

Zdravstvene agencije Evropske unije preporučile su danas četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa za sve starije od 60 godina, kao i za zdravstveno ugrožene osobe, usred novog porasta infekcija i hospitalizacija širom Euvrope.

Dok postojeće vakcine protiv koronavirusa i dalje pružaju dobru zaštitu od hospitalizacije i smrti, učinkovitost vakcine je pretrpila udarac kako se virus razvijao.

Zdravstvene agencije EU-a od aprila ove godine preporučuju drugi booster (četvrtu dozu vakcine) samo za starije od 80 godina i najugroženije.

Očekuje se da će nova preporuka olakšati donošenje nacionalnih odluka o ubrzanju kampanja vakcinacije, koje su posljednjih mjeseci usporene pa skoro i u potpunom zastoju.

– Trenutno vidimo sve veće stope prijavljenih slučajeva COVID-19 i sve veći trend prijema i popunjenosti bolnica i odjela intenzivne njege u nekoliko zemalja uglavnom potaknut podlinijom BA 5 omikron varijante koronavirusa – rekla je Andrea Ammon, direktorica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), javlja Reuters.