Pokloni iz Turske: Djeci bez roditelja s područja BiH danas dodijeljeno 75 bicikala

by admin
| 20:35

Djeci bez roditelja s područja BiH danas je dodijeljeno 75 bicikala.

Projekat je realiziralo Udruženje Istanbul edukaciono-kulturni centar u saradnji sa Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu (IUS), a sponzor ovog projekta je Koledž Bilim iz Istanbula.

Dodjeli su prisustvovali roditelji djece kao i član Upravnog odbora fondacije za streličarstvo Bilal Erdogan, sin predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana. Među prisutnima je bio i ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay – piše Faktor.ba.

Medina Mehić je majka sedmogodišnje djevojčice Nudžejme koja je danas dobila bicikl i ostale poklone, javlja Anadolu Agency (AA).

– Imam djevojčicu koja je prošle godine ostala bez oca. Ona je jetim. Zbog udruženja, čija je članica, izabrana je kao jedno od djece kojima je potrebna pomoć, tačnije bickl na poklon – ispričala je Medina.

Bicikl joj, kako je kazala, puno znači, jer nisu u finansijskoj  da joj ga priušte.

Nudžejma je izrazila sreću zbog novog poklona.

– Želim da se zahvalim svima koji su omogućili da mi djeca dobijemo bicikla. Danas sam sretna zbog bicikla – kazala je sedmogodišnja Nudžejma.

Predsjednica Udruženja Istanbul edukaciono-kulturni centar Feyza Tanok-Šehbajraktarević kazala je za AA da je danas 75 djece dobilo bicikle, ali i druge prigodne poklone. Ovo Udruženje, prema njenim riječima, u Sarajevu djeluje već šest godina. Šehbajraktarević je istakla da su prošle godine dodijelili 150 bicikala. Poklone su dobila,naglasila je, djeca iz Kaknja, Travnika, Sarajeva, Kiseljaka…

– Djeca su jako sretna. Dugo su već tražila od porodica bicikla koja im oni nisu bili u mogućnosti priuštiti – dodala je Šehbajraktarević.

Direktor Koledža Bilim Bilal Babacan u obraćanju je kazao da na ovaj način žele pomoći djeci koja su izgubila oca ili majku, dakle, djeci jetimima. Podsjetio je da dvije godine u sklopu jednog projekta dijele bicikla jetimima te da su prošle godine podijelili više od 100 bicikla.

Djeci su, istakao je Babacan, pored bicikala dodijeljeni i drugi pokloni.

Predsjednik Fondacije IUS Hasan Topaloglu kazao je da na ovaj način pomažu u fizičkom i psihičkom razvoju djece bez roditelja.

– Želim da ovaj dan bude poseban za svu djecu koja će dobiti ovaj poklon – dodao je Topaloglu.

Bilal Erdogan je u obraćanju podsjetio da ovaj vikend Turska slavi 563. godišnjicu od osvajanja Istanbula.

Spomenuo je i sultana Mehmeta Fatiha koji je ujedno i poveznica s BiH te podsjetio da je danas u Sarajevu simboličnim odapinjanjem prve strijele počeo 4. međunarodni Fetih kup u streličarstvu, takmičenje koje u Turskoj organizuje Fondacija za streličarstvo, ali i da je označen početak obilježavanja godišnjice osvajanja Istanbula.

– U tom smislu, nastavljamo s radom kako bismo širili ovaj sport u Turskoj, BiH ali i u svijetu – poručio je Bilal Erdogan.

Družio se s djecom koja su dobila bicikla, a nakon toga i sa studentima IUS-a. Pokazao je i kako se odapinju strijele s obzirom da je danas u Sarajevu simboličnim odapinjanjem prve strijele počeo 4. međunarodni Fetih kup u streličarstvu, takmičenje koje u Turskoj organizuje Fondacija za streličarstvo.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.