Formiranje vlasti na nivou BiH: Postignut načelan dogovor SDA i DF!

by admin
| 16:31

Sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) održan je danas u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kazao je da traže koalicione partnere koji će biti spremni na promjenu odnosa prema BiH, njenim narodima i evropskom procesu.
– Stoga smo se fokusirali na to da se tri stvari rješavaju već u startu: koordinacioni mehanizam u pregovorima s Evropskom unijom (EU), konačno knjiženje perspektivnih vojnih lokacija i izmjena zakona o PDV-u kako bi se olakšalo privrednicima – rekao je Izetbegović.

Najavio je sastanak danas u 17.00 sati, također u zgradi Predsjedništva BiH, s predstavnicima Saveza za promjene, s kojima će pokušati napraviti iskorak, odnosno promjena odnosa prema stanju BiH.

– Komšić i ja slažemo se u mnogo toga u vezi pitanja državnog nivoa i entita. DF je uradio dobar program i SDA ga skoro u cjelosti podržava, s tim da će se trebati precizirati neke stvari – rekao je Izetbegović, dodajući da DF i SDA skoro identično gledaju na prioritete.

Kao prioritete navodi stabiliziranje javnih finansija, smanjenje javne potrošnje na svim nivoima vlasti u BiH, oporavak privrede i zapošljavanje bazirano na Compact for Growth uz izmjene i zahtjeve koje ima DF, integrisanje u EU, efikasnu borbu protiv kriminala, otklanjanje posljedica poplava, realizaciju Aneksa 7, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i imenovanja, gdje ističe da se trebaju donijeti striktna pravila kako bi se dobili što kvalitetniji kadrovi.

Predsjednik DF-a Željko Komšić kazao je da su razgovarali o konkretnim stvarima, odnosno o državnom nivou vlasti te je potvrdio zajedničke ciljeve SDA i DF.

– Želimo da ljudima u BiH pokažemo da ova zemlje ima nade te da se stvari mogu uraditi na drugačiji, konkretan način i da institucije i vlasti ne služe da pojedinci i vlasti samo sjednu u fotelje – rekao je Komšić.

Kaže da su svjesni stanja u BiH te da će se političari i vlast trebati žrtvovati, pritom ne vodeći računa o tome da li će zbog nekih mjera biti popularni ili ne.

– Konačan rezultat mora biti daleko bolji od trenutnog, nešto što će ljudi u BiH osjetiti kao dobitak – smatra Komšić, dodajući da sve što rade mora biti motivirano time ne da vlast i političari imaju koristi, već BiH i njen narod.

– Zato nam u zemlji kao što je BiH trebaju partneri. Ne možemo sami, jer ništa nije idealno i savršeno i stoga moramo tražiti partnere za razgovor o ovoj vrsti političkog pristupa svim problemima u BiH – mišljenja je Komšić.

Istakao je da poštuje realnost BiH, kao i izborne rezultate i izborne pobjednike te “da se mimo njih ne može raditi u BiH.”

– Naš cilj je promjena načina na koji funkcionira politika i promjena fokusa političkog djelovanja u BiH, a to sve mora biti mjerljivo nekim rezultatom – istakao je Komšić.

Izrazio je nadu da će se stav i ciljevi predstavnika Saveza za promjene, s kojim je dogovoren sastanak, poklapati sa ciljevima DF-a i SDA.

(TI/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.