Javnost u šoku, Porfirije o kritičarkama: “Jadnice, bijedo…” (VIDEO)

by nedim
| 22:06

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije komentarisao je optužbe da ta vjerska zajednica ne vodi računa o ženama – riječima poput “jadnice”, “bijedo”, “bitango”…

To su samo neke od riječi koje je Porfirije izgovorio, a koje su zabilježene na snimku koji je objavljen na Tviteru.

Prethodno je Porfirije kao zamjenu teza okarakterisao optužbe, koje su uslijedile nakon što je za rodnosenzitivni jezik kazao da je “borba protiv braka i porodice”.

Nije jasno, spram objavljenih video snimaka, o kome je i da li se nekom konkretno Porfirije obratio.

– Kada smo vam rekli, o takozvanom rodno osjetljivom jeziku, vi ste, nesretnici, zamijenili tezu i rekli – crkva i patrijarh ne vode računa o ženama. Bitango jedna, kakve veze to ima, to što si donio, donijela taj zakon sa ženama. To ima veze sa suštinom našeg postojanja, našeg bića, koje rušiš, a tu si da vodiš brigu o našem biću…. Plakao bih, vrištao bih od muke kad vidim jadnicu koja mijenja teze, pa kaže – zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene. Pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi, od tebe, bijedo jedna. Jer si došla na jasle i prodaješ maglu, kao da sve postoji od tebe. Kaže, bune se protiv zakona o senzitivnom jeziku. I onda, mijenjajući teze, kaže – ne vode računa o tome što su žene ugrožene… Kakve to ima veze jedno s drugim? Niste pitali nijedno stručno udruženje, nijednog lingvistu kad ste donosili taj zakon, nijednu katedru za srpski jezik, od pet katedri na pet univerziteta u Srbiji. A svi su protiv toga, ne protiv toga što su po definiciji protiv svega, nego razumiju tragediju koju nanosi takav jedan zakon – rekao je Porfirije, između ostalog, što je zabilježeno na snimku.

Njegove riječi izazvale su nevjericu i žestoke reakcije na društvenim mrežama, piše Pobjeda.