Vulin govori što Vučić misli: Nema mjesta u Savjetu Evrope i za Srbiju i za Kosovo

by nedim
| 15:42

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da ne može EU da sjedi na dvije stolice i da traži da se Srbija uskladi sa njenom politikom, a u isto vrijeme da podržava Prištinu da bude član Savjeta Evrope.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pažljivo prati izjave evropskih zvaničnika, a posebno predstavnika Vlade Savezne Republike Njemačke i zato ga molim da ne pokušava da nađe opravdanje za nediplomatski stav gospodina Saracina. Izjaviti u Prištini da takozvano Kosovo treba da bude član Savjeta Evrope, a u Beogradu pričati o evropskoj perspektivi Srbije je licemjerno koliko i uvredljivo”, rekao je Vulin.

On smatra da ne bi trebalo “da čekamo još 20 godina da bi znali da nas Evropska unija neće i da će za Šiptare biti odvojeno posebno mjesto bez obzira koliko puta pogazili riječ i odbili da sprovedu dogovoreno”, navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

“Nema mjesta u Savjetu Evrope i za državu Srbiju i za teritoriju Kosovo pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija. Često iz Evropske unije stignu upozorenja da Srbija ne može da sjedi na dvije stolice, sada neka svoju mudrost isprobaju na sebi. Neka se Evropska unija opredijeli. Od njenog opredjeljenja zavise i mnoge naše odluke”, rekao je Vulin komentarišući stav izaslanika njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuela Saracina da je stav Njemačke jasan i da je Kosovo u srcu Evrope i da pripada Savjetu Evrope, piše Tanjug.

Saracin je na Twitteru napisao da je ministarki spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Doniki Gervali jučer prenio podršku Njemačke kandidaturi Kosova za članstvo u Savjetu Evrope. Priština je 12. maja podnijela zahtjev za prijem u Savjet Evrope, što je Beograd ocijenio kao kršenje Vašingtonskog sporazuma.

Poslije jučerašnje sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost šef diplomatije Nikola Selaković saopštio je da je predsjedniku Aleksandru Vučiću predao note četiri države koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.