Susjedi ne odustaju: Grlić-Radman smatra da CIK ne može raspisati izbore u BiH

by Tuzla Info
| 9:34

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je prilikom današnje posjete Mostaru komentarisao i pitanje izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Nije zadovoljan time što nisu usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona kojima će se isključivo i Hrvatima omogućiti da biraju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda.

 

“Borili smo se, a još uvijek traje taj proces da se Hrvatima vrati ono što im je oduzeto prije više od 20 godina, jer pokazalo se da su Hrvati stiješnjeni između dva većinska naroda, da su zapravo obespravljeni i da se njihova prava trebaju vratiti kako bi ostvarili jednaku političku participaciju kao i druga dva naroda i ostali građani”, kazao je Grlić Radman.

 

Prema njegovim riječima, Hrvatska od samog početka osvješćuje međunarodnu zajednicu o potrebi promjene Izbornog zakona.

Iako Republika Hrvatska nije učestvovala za pregovaračkim stolom, od samog početka, ovih pet-šest godina, naša vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem radila je upravo na osvješćivanju međunarodne zajednice o potrebi promjene Izbornog zakona, ali smo i pridonosili vlastitim političkim naporima kako bi se pitanje Bosne i Hercegovine nalazilo na svim relevantnim forumima, prije svega Vijeća za vanjske poslove u Evropskoj uniji, a onda i na Evropskom vijeću”, istakao je.

 

Grlić Radman smatra da je u posljednjih godinu dana ostvaren veliki napredak.

 

“Taj napredak ostvaren je upravo zalaganjem premijera Plenkovića. Svi smo bili vrlo angažovani, uspjeli smo razgovarati i pregovarati o tome da se ovamo pošalju facilitatori Evropske unije, prije svega Evropske službe za vanjsko djelovanje, i neki stanoviti napredak je postignut”, ocijenio je.

 

Podsjetio je da budućnost i stabilnost Bosne i Hercegovine ovisi o dogovoru između političara.

 

“Sreća i blagostanje u Bosni i Hercegovini je jednakopravnost. Ne može niko imati više ili manje, bez obzira je li neko brojniji ili ne. Ne mogu Hrvati biti zakinuti u svim pravima koja im pripadaju temeljem Dejtonsko-pariskog sporazuma zbog toga što su manji po broju. Moj dolazak ovdje je potvrda da sam tu s vama kao član Vlade Republike Hrvatske. Idemo dalje, idemo naprijed, idemo vidjeti koji sve pravni i politički instrumenti nama, kao Republici Hrvatskoj stoje na raspolaganju kako bismo djelovali u ovom periodu do izbora”, kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Mišljenja je da još postoji dovoljno vremena da se dogovor postigne te se osvrnuo i na djelovanje Centralne izborne komisije (CIK).

 

“Sud Bosne i Hercegovine kazao je svoje, mi naravno imamo svoj pogled. Mislimo da CIK ne može biti onaj koji će donijeti odluke o provedbi Izbornog zakona. Ne bi bilo dobro da CIK vlastitim uredbama, kako je to činio prije četiri godine, omogućuje i donosi uredbe o popunjavanju Doma naroda, nego da se to riješi na način kako bi to trebalo biti u jednom perfektnom Izbornom zakonu”, konstatovao je.

 

Kako je kazao Grlić Radman, bez obzira na sve, misli da vremena ima, treba ići naprijed, pokazati strpljenje, biti uporan s argumentima, vjerodostojan, kredibilan i ne smijemo se stati, prenosi Klix.