Vulin se ponovo bavi BiH: “Zaustaviti Izetbegovića prije nego bude kasno”

by nedim
| 13:23
1404 vulin

Ministar unutrašnjih poslova i predsjednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin ponovo se bavi Bosnom i Hercegovinom, da danas je izjavio da je Bakir Izetbegović bez sumnje “najveći neprijatelj Dejtonskog sporazuma” i da je svojom posljednjom izjavom “najavio rušenje BiH i destabilizaciju čitavog regiona”.

“Izetbegović je bez sumnje najveći neprijatelj Dejtonskog sporazuma, ali i postojanja Dejtonske Bosne i Hercegovine. I do sada je svojim nastupima rušio ustavni poredak i Dejtonski sporazum, ali izjavom da ne mogu SNSD i HDZ BIH da 60% probosanaca svedu na jednu trećinu, najavio je rušenje BiH i destabilizaciju čitavog regiona”, saopštio je Vulin, a prenosi Tanjug.

U svom komentaru je agresiju na Bosnu i Hercegovinu nazvao, građanskim ratom, te pokušao obmanuti javnost da je rat u Bosni i Hercegovini  počeo “nasilnim uvođenjem principa ”jedan čovek, jedan glas” i porukom Srbima da će u zemlji u kojoj su rođeni zauvek biti manjina, raja bez prava da odlučuju o sebi”.

“Ponavljati iste postupke, a očekivati različite posledice jedna je od definicija ludila. Očekujem da će Kristijan Šmit oštro reagovati i uvesti sankcije Izetbegoviću, a da će se bar sastati Savet za sprovođenje mira i da će zaustaviti ludilo prije nego bude kasno”, izjavo je ministar policije i lider Pokreta socijalista odgovarajući lideru SDA BiH Izetbegoviću koji je, kako navodi Vulin, ponovo napao Dejtonski sporazum i koji priziva nasilje i destabilizaciju BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović sinoć je komentarisao aktuelnu političku situaciju u BiH s osvrtom na pregovore o izmjeni Izbornog zakona u BiH i istakao da “SNSD i HDZ nemaju pravo redukovati 60 odsto probosanskih snaga u jednu trećinu vlasti.

“Bit će izbora i pobijediće snage koje žele dobro i mir u ovoj zemlji. Ja zovem naše susjede da budu skupa s nama u tome, da gradimo zemlju iz koje mladi neće morati odlaziti”, kazao je Izetbegović.

U tom kontekstu naveo je primjer Vareša, opštine u kojoj je u utrci za načelnika glasovima Bošnjaka pobijedio kandidat HDZ BiH.