Rusija objavila da povlači dio trupa s ukrajinske granice

by Tuzla Info
| 10:52

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da se neke trupe smještene na granici s Ukrajinom vraćaju u svoje baze nakon završetka vojnih vježbi, prenosi novinska agencija Interfax.

No, velike vježbe širom zemlje se nastavljaju, dodaje Interfax.Ovo je novi momenat kada je riječ o situaciji u Ukrajini. Rusija je nagomilala snažne trupe na granici s Ukrajinom u toku održavanja vojnih manevara.

Vježbe se parlalelno održavaju i u susjednoj Bjelorusiji, koja je saveznik Moskve.

Zapad upozorava na opasnosti da Rusija iskoristi ove vježbe i izvrši invaziju na Ukrajinu. Moskva od početka odbacuje takve optužbe i ističe da nema namjeru napasti susjednu državu.

Američki zvaničnici ranije su kazali da bi invazija na Ukrajinu mogla početi 16. februara. Pojedine države su evakuirale svoje diplomatsko osoblje te pozvale sve svoje državljane da napuste Ukrajinu.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se sinoć naciji kazavši kako im je rečeno da će 16. februara biti dan napada, ali da će ga Ukrajinci učiniti danom jedinstva.

On je pozvao državne dužnosnike, političare i poslovne ljude koji su nedavno napustili zemlju da se vrate u Ukrajinu u roku od 24 sata i pokažu jedinstvo s nacijom usred straha od ruske invazije.

“Vaša je direktna dužnost u takvoj situaciji biti s nama, s ukrajinskim narodom. Predlažem da se vratite u domovinu u roku od 24 sata i stanete rame uz rame s ukrajinskom vojskom, našom diplomatijom i našim narodom”, rekao je Zelenski u videoobraćanju.

U međuvremenu, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavijestio je predsjednika Vladimira Putina da Moskva završava određeni dio vojnih vježbi koje se održavaju širom zemlje, a uskoro će ih još biti završeno.

Vježbe vojske i mornarice se održavaju širom Rusije, a njihov zadatak je da se provjeri spremnost gotovo svakog vojnog distrikta u zemlji, istakao je Šojgu.

“Vježbe velikog obima se održavaju u zapadnom vojnom distriktu i u gotovo svim flotama, u Barencovom moru, Crnom moru, Baltičkom moru i Pacifiku. Vojnici iz gotovo svakog distrikta uključujući istočni, centralni i sjeverni, učestvuj u njima”, kazao je ministar.