Pokrenuta inicijativa da Njemačka imenuje specijalnog predstavnika za BiH

by Tuzla Info
| 14:12

Njemačko-bosanskogercegovačka mreža Pangea pozvala je Vladu Njemačke, u cilju osiguravanja mira, da imenuje specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, s posebnim fokusom na Bosnu i Hercegovinu.

Istakli su da bi takav specijalni predstavnik zajedno s izabranim predstavnikom Velike Britanije Sir Stuartom Peachem koordinirao zajedničku njemačko-britansku politiku u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, pozvali su Vladu da uvede sankcije Miloradu Dodiku i drugim donosiocima odluka, uključujući Srbiju i Hrvatsku, čije djelovanje služi destabilizaciji regije i dijeljenju BiH.

U cilju osiguravanja mira traže jačanje prisustva NATO-a u BiH, budući da NATO ima međunarodnopravnu obavezu prema Dejtonskom mirovnom sporazumu da osigura provođenje mira.

Također, ističu da je potrebno dati dodatnu podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Smatraju da je potrebno ojačati pravosuđe u BiH kroz reformu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kako bi se osiguralo profesionalno i nezavisno pravosuđe.

Dodaju da je potrebno pomoći u provođenju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i ukidanje “rasnih zakona” koji diskriminiraju građane BiH isključivo na osnovu etničke pripadnosti.

Na kraju pozivaju na reformu Ustava BiH kako bi politički sistem bio funkcionalniji i pravedniji.