Hrvatska: Protestuju zdravstveni radnici zbog covid potvrda

by Tuzla Info
| 11:11

Jutros se pred KBC-om Zagreb okupilo nekoliko djelatnika u zdravstvu i građana koji se odbijaju cijepiti ili testirati prilikom dolaska na posao u bolnicu.

Od jutros je na snazi odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske prema kojoj svi djelatnici u zdravstvu za dolazak na posao trebaju predočiti covid potvrdu, što znači dokaz da su cijepljeni ili preboljeli koronavirus. Ako nemaju potvrdu, postoji mogućnost besplatnog testiranja pri ulasku na radno mjesto koje će se provoditi dva ili tri puta tjedno. No, okupljeni građani i djelatnici su poručili ministru zdravstva Viliju Berošu na KBC-u Zagreb kako je riječ o neustavnoj odluci.

Beroš je poručio okupljenima kako je ova odluka donesena s ciljem zaštite zdravlja pacijenata.

“Nikog ne tjeramo na cijepljenje, ali testiranje je ono što struka smatra osnovnim uvjetom za sigurnim obavljanjem djelatnosti u ovom trenutku. Negirati opasnost i postojanje koronavirusa te brojne smrti koje je uzrokovao u posljednjih godinu i pol nije opravdano”, poručio je Beroš.

Beroš je istaknuo kako je na jučerašnjem testiranju zaposlenih u zdravstvu detektirano deset asimptomatskih pozitivnih osoba koje mogu širiti virus.

Osim u Zagrebu, nekolicina djelatnika u zdravstvu i građana okupilo se i pred KBC-om Split, piše AA.