Đukanović: Vučić je u stanju da pokuša sve ono što Milošević nije uspio

by nedim
| 18:55
  •  
  •  
  •  
  •  

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović smatra da su ozbiljno napadnuti građanski i sekularni karakter Crne Gore i njena evropska perspektiva, a time i sam opstanak države.

On je to izjavio u intervjuu za hrvatski portal Juarnji.hr, koji prenoci crnogorska pobjeda, odgovarajući na pitanje koliko je u ovom trenutku ugrožena egzistencija države nakon dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra a povodom ustoličenja mitropolita Joanikija.

– Jer, Crna Gora ne može opstati osim kao građanska država. Očekivano, najprije se problematizuje crnogorski nacionalni identitet. Jer, ako nema Crnogoraca, nema ni potrebe za nezavisnom Crnom Gorom. A, kao što znate, po toj bezumnoj teoriji muslimani su izmišljeni narod. A Albanci će se valjda već nekako snaći u preraspodjelama među uvećanim, etnički i vjerski homogenim državama. Razlog je jednostavan: bez Crne Gore u “srpskom svetu” projekt Velike Srbije zauvijek je mrtav. Postaraćemo se da tako i bude – poručio je Đukanović.

O ustoličenju Joanikija

Komentarišući ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru, Đukanović ističe da je to jdna u nizu epizoda obnovljene ofenzive velikosrpskog nacionalizma na Crnu Goru.

– Ustoličenje Joanikija, mitropolita desantno-helikopterskog Crkve Srbije, jedna je u višegodišnjem nizu epizoda obnovljene ofenzive velikosrpskog nacionalizma na Crnu Goru. A sve u skladu s neugaslom strategijom Garašaninovih Načertanija još od sredine 19. vijeka. Iako je i ova faza anticrnogorske agresije zasnovana na istim, lažnim premisama negiranja crnogorskog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta, time logično i potrebe za nezavisnom Crnom Gorom, prioritetna meta je zapravo građanski i sekularni karakter naše države i njena evropska i evroatlantska orijentacija. Nasilnički velikosrpski nacionalizam, situiran u samom sjedištu državne politike Srbije, drsko pokušava nametnuti sliku o Crnoj Gori kao drugoj srpskoj državi, koja je greškom i nepažnjom ranijeg beogradskog državnog vrha ostvarila nezavisnost. I sada se ta “greška” pokušava ispraviti militantno-političkim djelovanjem preostale prekogranične infrastrukture velike Srbije – Crkve Srbije, kvazivjerske zajednice odgovorne za većinu zločina koje je taj nacionalistički projekt počinio od 90-ih godina do danas – smatra Đukanović.

On ocjenjuje da su početni uspjesi dali  krila toj retrogradnoj klerofašističkoj menažeriji.

– Političke litije su se uz gromoglasnu podršku službenog Beograda uspjele predstaviti kao obrana ugroženih svetinja i vjerskih prava. Teokratska vlada Crne Gore, anticrnogorska i kvislinška, u službi je posrbljivanja svoje države koju osvajanjem Cetinja žele i simbolično baciti na koljena i poniziti, da je kao pokrajinu pripreme za život u projektiranom “srpskom svetu”, što je eufemizam za Veliku Srbiju. Ispostavit će se, vjerujem, da je to početak kraja te prljave prevare koja je lažnim prenemaganjem o navodno ugroženim pravima Srba u regiji, baš kao i ranih 90-ih godina, uspjela paralizirati pažnju evropske, zapadne politike, budući da se istovremeno provodi platforma hibridnog rata Rusije protiv Europe i NATO-a na Zapadnom Balkanu – kazao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore se složio sa konstatacijom novinara da su dešavanja na Cetinju pokazala da smo na rubu sukoba, pa čak i građanskog rata.

–  Bojim se da ste u pravu. Nije mali broj onih koji bi željeli gurnuti Crnu Goru u građanske sukobe. Ali, mi smo sačuvali mir i učvrstili multietnički sklad i u mnogo izazovnijim vremenima: u vrijeme krvavog raspada Jugoslavije, u NATO-ovoj kampanji na SRJ 1999., u pripremi i održavanju referenduma 2006., u pokušaju državnog udara 2016. Uspjećemo i ovaj put. Ja sam svojevremeno figurativno rekao da ćemo braniti Crnu Goru ako treba i odlaskom u šumu. Poslije najnovijih cetinjskih događaja još čvršće stojim iza tih riječi – naveo je Đukanović.

Vladinu je akciju na Cetinju, kako kaže, nazvao “Pirovom pobjedom”, već u prvom regovanju nakon reakcije policije i korišćenja hemijskih sredstava.

– Vladinu akciju na Cetinju nazvao sam Pirovom pobjedom već u prvom reagovanju poslije sramnog napada i hemijskog rata, dosad neviđenog na ovim prostorima, protiv golorukih građana okupljenih na mirnim cetinjskim protestima. Nesretna vlada, zapravo obična igračka u rukama beogradskih državnih, crkvenih i paradržavnih struktura, kao što su opet oni to isto u rukama Moskve, bila je spremna proliti krv taj dan na Cetinju samo da bi za to optužili crnogorske patriote, i u krajnjem mene, za njihova nepočinstva. Cetinjska događanja proteklih dana pokazala su svu slabost, diletantizam i osionost aktuelne vlasti. Siguran sam da je to početak njihovog strmoglavog pada – kazao je on.

Đukanović ističe da je danas očigledna linija zapovijedanja ofanzive Vlade i SPC na Cetinje i Crnu Goru povodom ustoličenja Joanikija.

– Vlada Crne Gore je servis Crkve Srbije, koja je instrument realizacije projekta Velike Srbije, što je službena državna politika Beograda. A Srbija je političko-sigurnosna i informativna baza za realizaciju ruskih geopolitičkih interesa na Balkanu. Dobro je da im pamet nije vrlina, pa nijesu izdržali da se ne pohvale svojom ulogom u toj dozlaboga glupoj operaciji na Cetinju. Kao da smo ih mi učili kako da se ugruvaju. Uostalom, vidjeli ste to utrkivanje u samoreklamiranju predsjednika Vučića i portparolke ruskog MVP-a Zaharove. Zašto su to činili? Uvijek iz istog razloga: da Crnu Goru po bilo koju cijenu, uključujući i rat, stave pod svoju kontrolu. Srbija zato što misli da je vrijeme za novi pokušaj prekrajanja granica na Balkanu, a Rusija da bi poslala poruku NATO-u, EU i državama u regiji. Vjerovali su da će to završiti nakon prošlogodišnjih izbora i instaliranja njihove vlade u našoj državi. Nijesu uspjeli, usprkos ogromnom naporu. Sjetite se samo političko-medijske ludorije – bitke za Nikšić, ozvaničene u režimskim medijima Beograda, i to u povodu lokalnih izbora u tom gradu. Neće uspjeti ni sada. Naprotiv, presudili su kleronacionalističkoj srpskoj mitropoliji na Cetinju. Duhoviti Cetinjani su odmah za Joanikija rekli da je on, iako kao izdajnik drugi u našoj istoriji s tim imenom, prvi “dostavljeni” mitropolit. A vlada je tu samo bila u ulozi uslužne kompanije Glovo. Nije samo dostavljeni, nego i krvavi mitropolit. U toj nečasnoj raboti je i Porfirije, prvi čovjek Crkve Srbije, obilježen tim žigom, što nikad neće moći sprati, dok se ne ispriča Crnoj Gori i Crnogorcima – kaže Đukanović.

O Vučiću: On bi Kosovo, ali bez Albanaca, i Crnu Goru, ali bez Crnogoraca

Upitan da li se čuo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Đukanović odgovara da nije i kaže da ne zna zašto bi se čio sa njim.

Ističe da su imali  u jednom periodu konstruktivne odnose, i da je to bilo u interesu i Srbije i Crne Gore.

– Naravno, ne uzimam za ozbiljno njegove neiskrene poruke da priznaje nezavisnost Crne Gore i da želi bratske i prijateljske odnose. Dok njegovi ministri otvoreno govore zašto je srpski svet tj. Velika Srbija nužnost srpskog naroda u regionu čiji je samozvani zaštitnik država Srbija. O ozbiljnosti Vučićevih izjava najbolje svjedoči tvrdnja da je Crna Gora pokoravala Srbiju posljednjih 30 godina, i kako u tome neće uspjeti. To je isto kao da je Hitler “39 izjavio da neće dozvoliti da Čehoskovačka pokori Njemačku. A tek tvrdnja da skriveno želimo da obnovimo CPC. Pa zar je moglo otvorenije i direktnije nego što smo to najavili. I naravno, obnovićemo je kao svoje istorijski neupitno pravo. Na mnogo civilizovaniji način nego što nam je ukinuta od strane Beograda, kad i nezavisna Crna Gora na kraju druge decenije prošlog vijeka. Ni to što Vučić priča o čišćenju Beograda od Crnogoraca nije ništa novo u istoriji naših odnosa. Potkraj 19. vijeka, u vrijeme Vlade Vladana Đorđevića Crnogorcima i Ciganima bio je zabranjen ulazak u Srbiju – navodi Đukanović.

Na konstataciju novinara da je Vučić pritisnut da prizna nezavisnost Kosova, Đukanović je kazao da se ne slaže, ističući da jeta priča spin beogradskih medija zarad političkih poena.

– Ne bih baš rekao da je pritisnut. Od koga? Ta je priča i spin beogradskih medija radi stjecanja političkih poena na domaćem terenu kako bi Vučić pokazao koliko se on snažno opire jakim međunarodnim centrima. To je preuveličana priča. Oni se tobože bore da vrate Kosovo. A ne bi veće kazne za Srbiju bilo nego da im ga netko vrati. Oni bi Kosovo, ali bez Albanaca. Kao što bi Crnu Goru, ali bez Crnogoraca – poručio je Đukanović.

Đukanović ističe da bi Crna Gora bila jedina prava kompenzacija za Kosovo.

-Očigledno je da bi za Beograd Crna Gora bila jedina prava kompenzacija za Kosovo. Vučić često kritikuje bivšu vlast u Srbiji kako su “pustili Crnu Goru da ode” 2006. godine. Kao da je bila dio Srbije. Sjetite se što Darko Hudelist piše o Vučiću i njegovoj patnji dan nakon crnogorskog referenduma, u kakvom ga je stanju zatekao u njegovoj kući. “Bio je to događaj s kojim se deklarirani srpski nacionalista Vučić nikako nije mogao pomiriti – kaže Đukanović.

Na pitanje da li je Vučić spreman da destabilizuje region, Đukanović potvrdno odgovara.

– Jeste ako mu to Evropa i Amerika dopuste. Ako i dalje brojni lobisti, koje plaća, budu uticali koliko i dosad na politiku najvažnijih zapadnih centara – ocjenjuje Đukanović.

Predsjednik Crne Gore smatra da je Vučić prevazišao Miloševića.

– I da je u stanju da ostvari sve ono što Miloševiću nije pošlo za rukom. Zato smatram da je mir i stabilnost regiona u opasnosti, kao i 90-ih. Jer je na djelu ista ideja. I isti stupidno lažni alibi – zaštita ugroženih prava Srba u regionu. Mislim i da je krajnje vrijeme za buđenje svih zdravih snaga u regionu, ali i međunarodne zajednice, EU i Amerike prije svih. Dok ne bude kasno -upozorio je on.

O Krivokapiću

Đukanović smatra da se premijer Zdravko Krivokapić ne ponaša kao pravi premijer.

– Najtačnije je reći da on ništa drugo i ne radi nego saslužuje, kadi i prekađuje s popovima, kad mu oni to dozvole – kazao je on.

“Izbori relana opcija”

Đukanović smatra da su novi izbori u Crnoj Gori sasvim relana opcija.

–  Crna Gora mora u najskorije vrijeme dobiti nacionalno odgovornu vladu. Koja će je stranka i koji ljudi činiti, odlučiće građani na izborima. Koliko god ovo jednogodišnje iskustvo mučno izgledalo, na neki je način i korisno. Ljudi u Crnoj Gori sada imaju jasniju predstavu što je ponuda na političkoj sceni naše države. Pa i kad su s pravom ljuti na prethodnu vlast, sad će realnije procijeniti kapacitete alternative. I, vjerujem, zauvijek odbaciti patološku mržnju kao pokretač promjena. Mržnja i kompleksi ne vode nigdje. Iz toga se ne rađa ništa dobro ni za državu, ni za građane. Birači će kazniti politički sulude ideje relativiziranja crnogorskog antifašizma kao najmarkantnije karike crnogorske hiljadugodišnje istorije. Kao i služenje tuđim umjesto svojim nacionalnim interesima -poručio je Đukanović.

On smatra da je on lično meta nove vlasti u Crnoj Gori.

– Pa to je više nego jasno, ne morate biti analitičar da bi to vidjeli. Vlada „hirotonisana“ u ostroškom manastiru i nema drugu politiku do opsjednutosti negiranjem i razgradnjom svega što je Crna Gora postigla prethodnih decenija. Pod plaštom gromoglasne borbe protiv kriminala i korupcije, u kojoj po vlastitom javnom priznanju naloge za hapšenje pišu predsjednik i potpredsjednik Vlade, a ne tužioci, oni, zapravo pokušavaju da urnišu sva ekonomska, kulturna i institucionalna uporišta crnogorske suverenosti. Jer to je njihova misija. Logično, sve to je praćeno iskompleksiranim revanšizmom prema svim ljudima, kako u administraciji, tako i prema biznismenima i stranim investitorima koji su doprinosili značajnim uspjesima Crne Gore u periodu nakon 1996. godine – zaključuje Đukanović.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.