Grlić Radman poručio Komšiću: Ako ti se ne sviđa konstitutivnost, daj ostavku

by Tuzla Info
| 17:13

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman pozvao je Željka Komšića da podnese ostavku ako se protivi konstitutivnosti naroda, poručivši da on ne predstavlja Hrvate u Predsjedništvu BiH niti ga je briga za njih.

Što se tiče Komšićeve izjave, Grlić Radman kaže da je i on bio na Bledskom forumu i da nije mogao vjerovati kada je čuo da Komšić govori da je konstitutivnost uvezena iz SSSR-a, odnosno da ju je Tito uvezao.

“Ono što me jako začuđuje i što ne mogu vjerovati je kako gospodinu Komšiću nije neugodno da se predstavlja kao predstavnik hrvatskog naroda, a da uopće nije izabran glasovima hrvatskog, nego bošnjačkog naroda. Uostalom, ako je protiv konstitutivnosti, onda bi vjerovatno već sada trebao dati ostavku”, istakao je hrvatski šef diplomatije.

Podsjećamo, Komšić je prošle sedmice, govoreći na Bledskom forumu u Sloveniji, rekao da s političkog stanovišta gledano, konstitutivnost je etnički koncept koji svoje ishodište pronalazi u političko-pravnim odnosima bivšeg SSSR-a, prenosi Klix.

“U tzv. ‘narodnoj demokratiji’, i taj koncept je bio zastupljen i u bivšoj državi, koja je kao i socijalizam i njegova ideologija, propala”, naveo je tada Komšić.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.