UIO: Zaplijenjena veća količina narkotika

by admin2
| 19:06

Ilustracija

Prilikom detaljne kontrole brzih pošiljki službenici Uprave za indirektno oporezivanje u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su veću količinu narkotika: kokain, heroin, THC, opijum sa primjesama drugih opijata i amphetamin.

U kontroli brzih pošiljki od strane carinskih službenika primjećena je pošiljka sa sumnjivom supstancom deklarisanom na fizičko lice.

U saradnji sa Graničnom policijom BiH prilikom testiranja, uređaj za otkrivanje narkotika pokazao je da pošiljka sadrži 1kg kokaina, heroina, THC-a, i opijuma sa primjesama drugih opijata. O istom je Granična policija BiH obavjestila Tužilaštvo BiH. Pošiljka je zadržana kod UIO do izdavanja naredbe od strane tužioca za izuzimanje predmeta, zbog istrage.
Takođe, prilikom kontrole pošiljki pristiglih brzom poštom carinski službenik je primjetio sumnjivu praškastu materiju deklarisanu kao uzorak jednog lijeka. U saradnji sa Graničnom policijom aerodrom Sarajevo izvršeno je testiranje pošiljke i za istu se uz pomoć uređaja za narkotike i psa za otkrivanje narkotika utvrdilo da se radi o 1,5 kg kokaina sa primjesama drugih opijata.

Za navedenu pošiljku je Tužilac izdao naredbu za izuzimanje predmeta i ista se nalazi u Tužilaštvu BiH.

U još jednom slučaju prilikom pregleda pristigle pošiljke putem brzih pošta primjećena je pošiljka sa tabletama Amphetamine 20mg, 270 komada, deklarisana na ime stranog državljanina sa inicijalima B.K. Tablete su bile upakovane u dvije bočice, u jednoj bočici se nalazilo 180 kapsula, a u drugoj bočici se nalazilo 90 tableta amphetamina. Na bočicama se nalazilo ime primaoca, a tablete su bile izdane od strane liječnika van BiH.

Predmet je preuzela Granična policija BiH na način da je kontaktirala dežurnog tužioca, koji je uvidom u dokumentaciju i uzevši izjavu od primaoca nedozvoljenog lijeka u BiH, odobrio da se pošiljka vrati pošiljaocu bez oduzimanja iste.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.