Grlić-Radman: Visoki predstavnik je ostatak prošlosti, BiH nije mjesto za eksperimente

by Tuzla Info
| 8:55

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman je u razgovoru za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) rekao da od danas funkciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini smatra ostatkom prošlosti.

Navodi da je funkcija visokog predstavnika manifestacija nedostatka demokratije i relikt poslijeratnog vremena.

Grlić-Radman, koji je inače porijeklom iz BiH, rekao je u kontekstu donošenja bonskih ovlasti da “BiH nije mjesto za eksperimente” te da korištenje takvih ovlasti nije u skladu s evropskim vrijednostima. Nedavnu odluku odlazećeg šefa OHR-a Valentina Inzka je ocijenio suzdržano.

Izborni zakon BiH

Naglasio je da se Hrvatska godinama zalaže za reformu Izbornog zakona kako bi se “onemogućilo preglasavanje Hrvata u Predsjedništvu i Parlamentu države”. Smatra da unutar EU “raste podrška” takvom pristupu, a optimističan je i u pogledu mandata Christiana Schmidta.

Kao rješenje definitivno ne vidi ideju Bošnjaka u BiH, odnosno prijedlog SDA.

“Centralistički pristup bi u BiH mogao voditi ka nestabilnosti. Jer tko bi zapravo bio nositelj bosanskohercegovačke državnosti kada bi samo vrijedilo pravo brojčano najjačeg konstitutivnog naroda”, rekao je Grlić-Radman.

On je zaključio kako “određene snage” vjeruju da FBiH mogu pretvoriti u “centralistički i unitaristički ustrojeni bošnjački entitet”. – prenosi Klix.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.