Upozorenje na novi val: U Sloveniji veliki broj novih slučajeva zaraze COVID-19

by nedim
| 18:36
0809 testiranje
  •  
  •  
  •  
  •  

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 88 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći broj dnevnih zaraza nakon 17. juna, zbog čega zdravstvene vlasti ponovo upozoravaju na dolazeći novi val i potrebu pojačane vakcinacije.

Jedna od mjera za veći odaziv na vakcinaciju je odluka vlade da se od 23. augusta ukine besplatno testiranje za građane, osim za osobe koje se zbog zdravstvenih razloga ne smiju vakcinisati, te nevakcinisane zdravstvene radnike, osoblje u domovima za starije ili na izdržavanju kazne i slične slučajeve.

Vlada je do sada za brze testove potrošila 50 milijuna eura i skoro 70 milijuna za PCR testove, dok je liječenje onih koji su završili u bolnici stajalo oko 200 milijuna, kazao je u utorak u izjavi za novinare Janez Poklukar, ministar zdravstva. Zato će se broj mjesta za testiranje smanjivati i oni više osim za posebne kategorije neće biti besplatni, no vlada priprema uredbu po kojoj bi se cijena testova za plaćanje maksimirala na 12 eura.

Kako su u petak na konferenciji za novinare kazali ministar zdravstva Poklukar i direktor Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek, i u Sloveniji i cijeloj Europi trendovi su takvi da raste incidencija zaraza kao i reprodukcijski broj širenja, sve je prisutnija i zaraznija delta varijanta, prenosi Hina.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.