Beograd: Na otvaranju izložbe “Duša Srebrenice” grupa mladića skandirala Ratku Mladiću

by nedim
| 22:48
  •  
  •  
  •  
  •  

Uoči otvaranja izložbe fotografija “Duša Srebrenice” sarajevskog autora i višestruko nagrađivanog fotografa Midhata Poturovića, u Endžio habu u Dobračinoj ulici u Beogradu, okupilo se petnaestak mladića u crnoj odjeći koji skandiraju osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i pjevaju nacionalističke pjesme.

Policija je blokirala prilaze Dobračinoj ulici iz Vasine i Ulice braće Jugovića, gdje se prvobitno okupilo nekoliko mladića koji su se odazvali pozivu desničarskih organizacija na društvenim mrežama, da se okupe večeras ispred prostora u kojem se izložba održava, javlja N1 Srbija.

Oni su kasnije pokušali da Endžio habu priđu iz Vasine ulice, ali ih je tu također zaustavila policija. Osim skandiranja Mladiću, koji je u Hagu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog i zbog genocida u Srebrenici, okupljeni momci uzvikuju i “Srebrenica nije genocid” i uvrede na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izuzev provokativnog skandiranja, dosad nije bilo nikakvih incidenata. Ispred same galerije u Dobračinoj istovremeno se okupilo nekoliko sugrađanki koje protestuju protiv održavanja izložbe.

Organizator izložbe “Duša Srebrenice” je Inicijativa mladih za ljudska prava. Fotografije u okviru izložbe nastale su tokom dugogodišnjeg rada na pričama o Srebreničkoj tragediji. Kako autor pripada generaciji onih koji su tokom rata bili djeca, sve fotografije su nastale u poslijeratnom periodu.

Izložba će u Endžio habu biti otvorena do 13. jula.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.