Muslimansko jevrejsko lidersko vijeće osudiilo vandalizam na muslimanskom mezarju u Sloveniji

by nedim
| 19:04

Muslimansko jevrejsko lidersko vijeće – Evropa (MJLC) osudilo je danas vandalizam počinjen na muslimanskom mezarju u gradu Domžale u Sloveniji, gdje je na tri nišana izlivena crvena tečnost i ostavljeni komadi mesa na njih.

– Kao organizacija koja je osnovana da zajednički promovira i zaštiti zajednička prava jevrejske i muslimanske zajednice u Evropi, MJLC je zgrožen i užasnut islamofobnim vandalizmom koji se dogodio tokom vikenda na groblju Domžale u Sloveniji, gdje su grobna mjesta oskrnavljena crvenom tečnošću i komadima mesa. Takva djela vrijeđaju one koji su tamo pokopani i napad su na slovensku muslimansku zajednicu. Oštro osuđujemo ovaj čin mržnje i pozivamo slovensku policiju da preduzme hitne mjere na očuvanju i zaštiti svetosti ovog groblja i drugih mjesta od ključne važnosti za muslimansko nasljeđe. Nadamo se da će odgovorne osobe biti brzo pronađene i izvedene pred lice pravde. Solidarišemo se s našom braćom i sestrama muslimanima, suočeni s ovim uznemirujućim očitim činom fanatizma. To je uvreda za cijelo slovensko društvo i sve ljude dobre volje – kaže se u saopćenju.

Kako prenose mediji, slučaj je prijavljen policiji i prikupljaju se informacije o počinjenju krivičnog djela javnog poticanja na mržnju, nasilje ili netrpeljivost.

Islamska zajednica u Sloveniji je osudila skrnavljenje i ocijenila da je to čin javnog podsticanja na mržnju, nasilje i netoleranciju, te čekuje da će policija pronaći počinitelje i procesuirati ih u skladu sa zakonom.