Evropska komisija: Zeleno svjetlo za Bosnu i Hercegovinu, ali pod određenim uvjetima

by Tuzla Info
| 12:40
2201 eu

Bosna i Hercegovina dobila je u srijedu zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Europsku uniju, ali pod određenim uvjetima.

Kolegij komesara Europske unije sastao se jutros kako bi razgovarao o napretku koji su Ukrajina i devet drugih zemalja, među kojima i Bosna i Hercegovina, postigle u svojim nastojanjima da se pridruže EU.

Iako u izvješću o napretku BiH nije došlo do usuglašavanja za otvaranje pregovora, donesena je odluka da BiH dobije zeleno svjetlo, uz nekoliko uvjeta koji trebaju biti ispunjeni do ožujka 2024. godine.

– Danas je povijesni dan jer Europska komisija predlaže da se otvore pregovori o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom. Isto tako i s BiH, ali onog trenutka kada budu ispunjeni uvjeti. Europska komisija također predlaže da Vijeće EU odobri Gruziji status zemlje kandidata pod uvjetom da se poduzmu određeni koraci – rekla je nakon sastanka predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Von der Leyen je dodala kako su prepoznali cijeli niz poduzetih koraka, poput brzog formiranja Vijeća ministara, kao i predanost svih političkih stranaka u cilju pristupanja Europskoj uniji.

– To je dovelo i do napretka u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i slično. Međutim, isto tako primjećujemo da je Republika Srpska donijela niz protuustavnih zakona. Stoga Europska komisija preporučuje Vijeću EU pristupanje pregovorima, ali onda kada se ostvari nužni stupanj usklađenosti s kriterijima. Komisija će izvijestiti Vijeće o napretku u ožujku 2024. godine – naglasila je ona.

Još je kazala kako je proširenje ključ i kompletiranje Europske unije, ”naša povijesna zadaća”.

– Građani zemalja koje žele pristupiti Europskoj uniji jesu Europljani. Vežu nas geografske, povijesne i vrijednosne veze. Dovršavanje naše Unije prati čvrstu ekonomsku i geopolitičku logiku jer su dosadašnja proširenja donijela velike prednosti. Svi smo mi u tome pobjednici – zaključila je ona.

Podsjećamo, napredak Bosne i Hercegovine na europskom putu izazvao je posljednjih dana brojne rasprave i iznjedrio različite stavove mnogih zemalja.

Nakon glasina da bi Europska komisija mogla dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora, neke zemlje Europske unije tvrdile su da je naša zemlja nazadovala u pogledu vladavine prava i demokratskih principa. Međutim, drugi su dužnosnici smatrali da bi EK mogla biti optužena za dvostruke standarde ukoliko otvori pregovore o pridruživanju s Ukrajinom, ali ne i sa BiH.

Ipak, diplomate su naglasile da je Ukrajina uložila napore da se približi standardima EU, dok se situacija u Bosni i Hercegovini pogoršala i stoga ne treba biti nagrađena.

Inače, BiH je u prosincu prošle godine dobila status kandidata, a u tom procesu treba ispuniti osam uvjeta. Osim toga, Europska komisija je izradila mišljenje o spremnosti zemlje da postane kandidat EU s 14 prioriteta koji će biti na stolu i nakon otvaranja pristupnih pregovora.