Sagrađena 1551., minirana 1993.: Obnovljena džamija u Orahovcima kod Višegrada

by nedim
| 18:42

Obnovljena džamija u Orahovcima kod Višegrada, koja je u protekloj agresiji minirana i u potpunosti porušena sredinom 1993. godine, danas je svečano otvorena u prisustvu velikog broja vjernika.

Također, u okviru današnjeg programa svečano je otvoreno i spomen-obilježje za 200 šehida i civilnih žrtava ovog džemata, kao i vakufska, imamska kuća.

Prisutnima su se obratili muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, te prof. Mustafa-ef Spahić, koji je bio izaslanik reisul-uleme na ovom događaju.

Muftija Pitić je ovom prilikom iskazao riječi zahvalnosti svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

– Ono što je urađeno do dana današnjeg u ovom kompleksu u Orahovcima govori samo za sebe. Hvala dragom Bogu što nam je dao priliku da učestvujemo u ovome. Nekim ljudima se ne da učestvovati u hajru, a nama je Allah taj put otvorio. Hvala svima koji su svojim pogledom bili obradovani kad se ovo gradilo, hvala onima kojima je srce uzdrhtalo kad se ovo radilo. Hvala svima koji su bilo čime, makar tim pogledom i treptajem srca doprinijeli da ovo bude moguće. Čestitam džematlijama, Medžlisu i cijeloj Islamskoj zajednici na ovom našem uspinjanju. Ovo je naše dostojanstvo – poručio je muftija Pitić.

Posebno je zahvalio Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, te resornom ministru dr. Edinu Ramiću koji je prisutvovao svečanosti. Muftija je djelovanje ministarstva ocijenio izuzetno značajnim za održivi povratak Bošnjaka.

O izgradnji prve džamije u Orahovcima i njenom vakifu ne postoje pouzdani podaci. Prvobitna džamija bila je sagrađena od kamena, a njeni tragovi sačuvani su i nakon njenog miniranja.

Prema nezvaničnim podacima sagrađena je 1551. godine, renovirana u više navrata, i to 1936., 1947. i 1982. godine. Džamija je služila svojoj namjeni sve do izbijanja agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada su je srbo-četnički agresori minirali i potpuno porušili.

Njena obnova je počela 2016. godine, kada je formiran Građevinski odbor, a od tada do danas obnovljena je i potrebna infrastruktura za funkcioniranje džamije: izgrađen je rezervoar za vodu i obnovljena trafostanica i riješeno pitanje rasvjete oko džamije, te je u fazi asfaltiranje pristupnog puta u dužini od oko jednog kilometra, piše Preporod.info.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.