BiH sve više uvozi radnu snagu: Na gradilištima širom zemlje rade Turci, Nepalci, Indijci…

by Tuzla Info
| 22:00

Trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, doveo je poslodavce u situaciju da moraju uvoziti radnu snagu. Tako sada, u našoj zemlji imamo radnike iz Sjeverne Makedonije, Turske, pa čak i iz zemalja daleke Azije. Najviše radnika iz ovih zemalja,  trenutno radi na rekonstrukciji pruge u Sarajevu, u šta se uvjerila i ekipa Tuzlainfo portala tokom boravka u glavnom gradu BiH.

Ekonomski analitičar, Admir Čavalić smatra da bi se trend uvoza stranih radnika mogao nastaviti i u narednim godinama. Ističe da bi ih zasigurno bilo i više u našoj zemlji, ali ih koči birokratija.

“To nije ništa novo, BiH prati te tendencije. Ono što zabrinjava jeste što se to sporo dešava, jer je relativno teže dobiti naše državljanstvo nego npr. u Njemačkoj. To bi trebalo da se olakša i mi bismo trebali krenuti ka kreiranju posebnih programa, gdje će se tražiti adekvatna visokobrazovana radna snaga koja će dolaziti u našu zemlju i popunjavati taj ekonomski jaz” – kazao je Čavalć.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH se već duže vrijeme bore sa nedostatkom radnika u svim sektorima, pa se i oni nadaju da će bh. vlasti u narednom periodu omogućiti uvoz radnika na jednostavniji način, kako bi se uvoz radne snage mogao dodatno povećati. /Tuzlainfo/