Šarović: Sankcije priziva sam Dodik sebi svojim ponašanjem

by Tuzla Info
| 16:16
2402 sarovic dodik

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović izjavio je danas da je Milorad Dodik sinonim za prizivanje sankcija drugima.

– On sad pokušava da opere svoju prošlost u sankcionisanju i rušenju Srpske demokratske stranke prije dvadeset godina. Dosad je jedino Milorad Dodik od stranaca tražio sankcije za Nikolu Poplašena i za Mirka Šarovića – istakao je Šarović.

Naveo je da treba pogledati Dodikove izjave zadnjih dana.

– Čovjek je patologija, to nije zdrav razum! Imate stenograme sa sjednica prije dvadeset godina na kojima je od stranaca tražio da sankcionišu Srpsku demokratsku stranku. On je na krilima te prevare, uz pomoć stranaca slomio Srpsku demokratsku stranku i tako došao na vlast – poručio je Šarović.

Dodao je da opozicija ne priziva sankcije Miloradu Dodiku i da te sankcije priziva sam Dodik sebi svojim ponašanjem.

– Nađite gdje smo mi ikada tražili ili spominjali sankcije. Sankcije ne podržavamo zato što smo ih mi iskusili. Dodik lažima želi da nametne tezu da je SDS dobio 3,5 miliona KM 2018. godine. Ali ja mu kažem da ako ima neka saznanja to prijavi i dostavi Tužilaštvu neke dokaze – naglasio je Šarović.

Predsjednik SDS kaže da 2018. koju Dodik spominje u svojim optužbama, on uopšte nije bio predsjednik SDS-a, niti je boravio u Gradišci, a Dodika je pozvao da će sve svoje laži morati da objasni na sudu.

Govoreći o izborima Šarović je poručio da nema više nikakvog prostora za dogovaranje oko izbornog zakona.

Smatra da će predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović učiniti sve da izbora ne bude, a da predsjednik SDA Bakir Izetbegović ne želi da rizikuje i ustupcima prema HDZ-u ustukne pred svojim biračima pred izbore i time bude proglašen izdajnikom i gubitnikom na opštim izborima.

– SDS smatra da je postojeći izborni zakon loš, nekvalitetan, nedovršen i nereformski koji omogućava zloupotrebe izborne volje građana. Potrebno je da agoniju sa vlasti u BiH prekinemo i da prije svega mi, iz drugih partija koje su mimo aktuelne vlasti, građanima ponudimo alternativu – zaključio je Šarović, saopćeno je iz SDS-a.