Krizni štab FBiH predlaže ukidanje nošenja maski, ublažene i druge mjere

by Tuzla Info
| 12:45
1203 maske

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je danas Vladi FBiH da prihvati novu mjeru prema kojoj nošenje maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru više nije obavezno potvrdio je Feni pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Istakao je da će nošenje maski biti obavezno u gradskom prijevozu, zatim za sve koji rade u zdravstvenim i socijalnim, ali i kazneno-popravnim ustanovama. Naglasio je da ipak preporučuju nošenje maski starijim osobama, koje su i dalje u riziku, kao i nevakcinisanim osobama.

Čerkez je istakao da je dozvoljeno okupljanje do 300 osoba, a ukoliko je taj broj veći, potrebno je posjedovanje dokaza o VPT pravilu.

Govoreći o ugostiteljskim objektima, kazao je da sada vrijedi pravilo razmaka od dva metra između stolova, čime se ukidaju brojčana ograničenja. Posjetioci disko i noćnih klubova moraju, pored poštivanja razmaka, posjedovati i dokaz o VPT pravilu.

Dodao je da će od sada pozorišta i kina moći raditi sa 50 posto kapaciteta, dok na sportskim takmičenjima vrijedi isto pravilo, osim u zatvorenim prostorima, gdje važi VPT pravilo.

Čerkez je istakao da kantoni imaju mogućnosti usvajanja restriktivnijih mjera te da će pratiti situaciju i nastavit popuštanje mjera.

“Pandemija još nije prošla, treba se pridržavati preporuka, posebno ljudi treće živote dobi i nevakcinisane osobe”, zaključio je Čerkez za Fenu.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.