Poruke iz HDZ-a: Ako Bošnjaci ne žele vratiti naše otete pozicije, treba se vratiti na postavke iz 1994.

by Tuzla Info
| 14:55

Klub utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice BiH smatra kako je, ukoliko se za to steknu uvjeti, potrebno nastaviti pregovore o izmjenama izbornog zakona.

Ipak, naglašavaju da je potrebno pregovarati samo u onom dijelu koji se tiče presude Ustavnog suda BiH te presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, a koje se odnose na izbor izaslanika u domove naroda te izbor članova Predsjedništva BiH.

Klub utemeljitelja zahtijeva da se vrati sve ono što je oteto, a što je bilo zajamčeno Washingtonskim, Dejtonsko-pariskim, a nakon toga i Mostarskim sporazumom.

“Više od dva desetljeća trajale su OHR-ove izmjene Aneksa 4. Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma, koje su Federaciju pretvarale u entitet jednog naroda. Crvena linija je već odavno pređena. Zato niko nema pravo bilo šta o tome razgovarati i u tome Klub utemeljitelja daje punu potporu hrvatskom pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem”, navodi se u poruci.

Klub smatra kako je licemjerno od bošnjačkoga pregovaračkog tima na čelu s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, sustavno odgađati pregovore, odugovlačiti ih i opstruirati te sada na kraju cijelog procesa iznositi neistine o krivnji američkih i evropskih medijatora te hrvatske strane zbog propasti pregovora.

“Posebno nakon što je bošnjačka strana odbila čak osam hrvatskih prijedloga za izmjenu Izbornog zakona BiH, a koje je pozitivnim ocijenila i Venecijanska komisija. Istodobno, bošnjačka strana u cijelom pregovaračkom procesu nije ponudila nijedan vlastiti prijedlog. Ukoliko bošnjačka strana uporno bude insistirala na odbijanju prijedloga o povratku otetih pozicija u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH te onemogućavala da Hrvati, kao što je to već omogućeno Bošnjacima i Srbima, sami mogu birati svoje legitimne predstavnike, Klub utemeljitelja smatra kako se potrebno vratiti na političke pozicije koje smo kao konstitutivan i suveren narod 1994. godine unijeli u Federaciju BiH”, poručuju utemeljitelji HDZ-a.

Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a je Željko Raguž.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.