Sadik Ahmetović otkupio zatvorsku kaznu za zloupotrebu položaja za 18.000 KM

by Tuzla Info
| 18:00
0705 sadik ahmetovic

Bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović otkupio je zatvorsku kaznu od šest mjeseci na koju je osuđen pred Sudom BiH zbog zloupotrebe položaja.

Iz Suda BiH su pojasnili da se prema Krivičnom zakonu BiH svaki dan zatvora mijenja za 100 KM.Ahmetović je rekao da je umjesto služenja kazne prije Nove godine platio 18.000 KM, prenosi Klix.

“Novac sam posudio i dijelom su mi poklonile moje tri sestre koje žive u Švedskoj i Americi. Za pozajmice i poklon od familije imam dokaze, doznake novca u bankama na koje je novac uplaćen, ja sam imao tu sreću, ako se tako može reći, imao sam od koga posuditi, kriminalac nisam da bih imao novac, ono što sam zarađivao sam uložio da imam krov nad glavom za porodicu poslije progona iz Srebrenice. Sve što sam radio se može provjeriti”, kaže za BIRN BiH Ahmetović.

Podsjećamo, Ahmetović je bio optužen da je potpisivanjem ugovora o djelu omogućio svom vozaču Adnanu Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi, čime je nanio štetu budžetu Bosne i Hercegovine.

U optužnici je navedeno da je Ahmetović potpisao četiri ugovora o djelu kako bi stvorio privid da njegov vozač obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanja podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojima su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir i drugi poslovi iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH.

Riječ je o periodu od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kada je bio ministar sigurnosti, a Ahmetović je budžet oštetio za 12.280 KM uz pomoć ugovora o djelu te 3.400 KM kroz isplatu dnevnica.