Građani protestuju ispred Američke ambasade, poručili Bidenu da dođe u BiH

by Tuzla Info
| 10:49

Na protestima koji su organizovani kod Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu građani su sa sobom nosili i transparente kako bi uputili poruke američkom predsjedniku Joeu Bidenu, ali i izaslaniku SAD-a za pitanje izbornih reformi u Bosni i Hercegovini Matthewu Palmeru.

Na velikom broju transparenata stoji jasna poruka Bidenu da bez njegove pomoći građanima u BiH ne može biti bolje. Na velikim formatima ištampane su zastave SAD-a i BiH preko kojih su ispisane poruke.

“Predsjedniče, Bidene, dođite u posjetu Sarajevu, samo tako je moguća promjena”, napisano je to na engleskom.

 

Među porukama Bidenu, našli su se natpisi: “Ne dozvolite da nam djeca odlaze” i “Zaustavite i kaznite antidržavno djelovanje”.

 

Građani su spojili i zastave BiH i SAD-a preko kojih su ispisali “Friends” što u prijevodu sa engleskog znači “prijatelji”.

Inače, građani su u svojim zahtjevima istaknuli kako očekuju da Biden pomogne u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Traže od njega da pošalje stručnjake koji će od institucija tražiti zaštitu prava građana umjesto onih koje šalju, a koji, kako su kazali, trguju s političkim liderima.

Osim poruka Bidenu, neki od transparenata su upućeni i Matthewu Palmeru. Međutim, građani od njega ne traže pomoć nego ga kritikuju, prenosi Klix.

Ističu kako “Dok se u jednom entitetu ruši ustavni poredak, Palmer pravi još jedan entitet u FBiH”, te mu poručuju: “Palmeru, hvala što nas predaješ Rusima”.