Zbog političke situacije: Građani danas protestuju ispred zgrade OHR-a

by Tuzla Info
| 10:00

Grupa građana neformalno okupljenih će danas u 10 sati održati proteste ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu povodom aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Dodikovo podizanje tenzija izazvalo je reakciju raznih zvaničnika i diplomata, ali i građana. Oni, u najavi današnjih protesta ističu da je ovo način građana da pitaju visokog predstavnika “zašto ne radi svoj posao i ne zaštititi ustavno-pravni poredak u BiH”.

 

Naglasili su kako od Christiana Schmidta zahtijevaju da odlučno djeluje u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, a povodom rješavanja krize u BiH koju je izazvao bojkot državnih institucija i najava povlačenja državnih nadležnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 

“Da preuzme odgovornost i dužnosti koje ima po svome mandatu, te da koristi sve mehanizme OHR-a u svrhu rješavanja trenutne i budućih kriza, uključujući Bonske ovlasti i zabrane djelovanja političkih aktera u BiH. Pozivamo roditelje, studente, radnike, penzionere, intelektualce, sve građane Sarajeva i BiH da izađu na proteste, da zahtijevaju hitnu reakciju OHR-a i visokog predstavnika u svrhu očuvanja mira, društva, zbog naše budućnosti i očuvanja evropske civilizacije i sigurnosti”, navodi se.

Protesti su najavljeni i prijavljeni u Ministarstvo unutrašnjih poslova Novo Sarajevo, Ministarstvu zdravlja Kantona Sarajevo i Ministarstvu saobraćaja. Saobraćaj će ispred OHR-a obustavljen od 10 do 12 sati, prenosi Klix.