Šarović: Dodik treba ozbiljno da se zamisli nakon Vučićeve izjave o BiH

by Tuzla Info
| 19:00

Nakon sastanka lidera stranaka opozicije iz Republike Srpske, novinarima se obratio predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

Tri su glavne teme o kojima su razgovarali vodeći opozicionari na sastanku u Istočnom Sarajevu, a to su: protesti koji su prije 15-ak dana održani u Banjoj Luci, različite inicijative Milorada Dodika o prenošenju nadležnosti BiH na RS i predstojeći vanredni izbori u Prijedoru.”Današnji zaključak je da nastavimo aktivnosti pripreme koje se tiču protesta i poslije protesta, s obzirom na to da aktuelna vlast nije ispunila nijedan od zahtjeva okupljenih građana. Ni kada su u pitanju ostavke, procesuiranja odgovornih za razne zloupotrebe. Nije ispunjen osnovni zahtjev koji se odnosio na sprečavanje medijskog mraka u RS-u”, najavio je Šarović.

Šarović je ponovio da se opozicija snažno protivi svakoj aktivnosti koja dovodi u opasnost RS i BiH, te da će podržati isključivo legitimno prenošenje nadležnosti, a to je u Parlamentu BiH.

“Jednostrane odluke, odluke koje bi prizivale rat su apsolutno neprihvatljive. Nasilno i bilo koja druga metoda koja bi dovela u pitanje živote ljudi, prizivala haos, za nas su potpuno neprihvatljive”, rekao je Šarović.

On je pomenuo saopćenje Ruske Federacije u kojem se navodi da dejtonska arhitektura u BiH nema alternativu, a govoreći o izjavi Aleksandra Vučića o zvaničnom stavu Beograda o aktuelnostima u BiH, Šarović je rekao da je vrlo znakovito.

“Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je takva da predsjednik SNSD-a treba ozbiljno da se zamisli. On je rekao da je za poštivanje Dejtona, te suvereniteta i teritorijalnog integireta BiH. Za njega je neprihvatljiva bilo kakva odluka koja bi ugrozila mir i sigurnost u BiH, ali i cijelom regionu”, naveo je Šarović.

Inače, Aleksandar Vučić je rekao danas da će podržati sve što se dogovore svetri naroda u BiH i što je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Osim Šarovića, nakon sastanka su govorili i ostali opozicioni lideri. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je najavio pobjedu na predstojećim izborima za gradonačelnika u Prijedoru koji će biti održani 12. decembra ove godine. Rekao je da će opozicija biti ujedinjena oko jednog kandidata.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić se osvrnuo na tenzije koje su trenutno podignute u Bosni i Hercegovini, uglavnom zbog ponašanja Milorada Dodika. Poručio je narodu da ne treba strahovati zbog potencijalnog rata, prenosi Klix.

“Rata u BiH više neće biti jer ga mi nećemo dozvoliti, a ni međunarodna zajednica koja je ovdje prisutna na razne načine”, rekao je on.