Opozicija u RS-u traži hitnu sjednicu NSRS zbog odluke Ustavnog suda BiH: Ovo je nasilje

by Tuzla Info
| 15:25

Povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom se kaže da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske nisu u skladu sa Ustavom BiH i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo ovog entiteta, oglasila se opozicija u RS-u.

Kako je rekao predsjednik PDP-a Branislav Borenović ova odluka Ustavnog suda BiH nije pravni akt nego “političko nasilje”.

Borenović kaže da je postalo jasno da su ataci na Republiku Srpsku postali sve učestaliji, prenosi Klix.

“Prije nekoliko mjeseci imali smo odluku Ustavnog suda kojim se iz vlasničke strukture Republike Srpske izuzima poljoprivredno zemljište, sada već imamo otimanje šuma koji su ogroman resurs Srpske, ako znamo da je u Srpskoj 1.200.000 hektara pod šumom. Ustavni sud svojim politički motivisanim odlukama pokušava da rasparča dio po dio Srpske”, ističe Borenović.

On kaže da su ove odluke udar na teritorijalni integritet utvrđen Dejtonskim sporazumom.

“Utvrđeno je da Republika Srpska raspolaže sa 49 posto BiH, što znači da na toj teritoriji raspolaže svim dobrima. Ustavni sud otimanjem imovine RS udara na sam Dejtonski mirovni sporazum i potrebno je svim pravnim i političkim sredstvima zaustaviti političko djelovanje pravosudne institucije koja bi trebalo da štiti Ustav, a radi suprotno”, zaključuje Borenović.

Lider SDS-a Mirko Šarović rekao je da je neophodno sazvati posebnu sjednicu NSRS na kojoj bi donijeli odluke kako izaći iz ove situacije.

“Ova odluka predstavlja nastavak prakse derogacije Republike Srpske i mijenjanja ustavnog uređenja unutar BiH”, rekao je Šarović.

Dodao je da umjesto da bude tumač ustava, Ustavni sud BiH je na sebe uzeo ulogu ustavotvorca.

Podsjećamo, nova odluka Ustavnog suda BiH znači da je definitivni titular imovine šuma u RS-u zapravo država Bosna i Hercegovina.