Moja adresa Srebrenica: Pozivamo Tursunovića da podnese ostavku na poziciju predsjednika Skupštine

by Tuzla Info
| 14:30
1311 adresasrebrenica
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon smjene Ćamila Durakovića s pozicije predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica inicijativa “Moja adersa: Srebrenica” je jučer u popodnevnim satima održala vanredni sastanak na kojem je donijela tri zaključka.

“Na prijedlog Stranke za BiH (čiji je član Salko Tursunović), Klub odbornika koalicije ‘Moja adresa: Srebrenica’ isključuje Salku Tursunovića iz ovog kluba”, prvi je zaključak.

Drugi je da Salko Tursunović nema podršku Kluba odbornika koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i DF-a u Skupštini Opštine Srebrenica, a treći da Klub odbornika koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i DF nastavljaju podržavati bošnjačke funkcionere koji su imenovani na prijedlog ovog kluba.

“S obzirom na to da se Klub odbornika koalicije ‘Moja adresa: Srebrenica’ i DF zalaže za ostvarivanje prava Bošnjaka kroz kolektivno, zajedničko djelovanje odbornika Bošnjaka, a nikako putem pojedinačnog monopola preuzimanjem političkih ovlasti, pozivamo Salku Tursunovića da podnese ostavku na poziciju predsjednika Skupštine, jer na tu poziciju nije imenovan na prijedlog ovog kluba i nema podršku nijednog odbornika Bošnjaka u obnašanju te funkcije”, kažu oni.

Kažu i kako kolege odbornike iz srpskih stranaka pozivaju da se vrate u okvire civilizovanog dijaloga uvažavajući legitimnu volju Kluba bošnjačkih odbornika, a koji se ne ogleda ni u prijedlogu ni podršci ovog kluba u samopredlaganju Salke Tursunovića na poziciju predsjednika Skupštine, prenosi Klix.

“Također, kolege odbornike iz srpskih stranaka podsjećamo da su jučerašnjim jednonacionalnim preglasavanjem politički kidnapovali glas i političku artikulaciju volje predstavnika srebreničkih Bošnjaka, čime su doprinijeli urušavanju temeljnih normi demokratskog društva, načela jednakosti i ravnopravnosti, u našoj lokalnoj zajednici”, kažu oni.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.