Predložen pritvor osumnjičenima za nezakonitosti u Institutu za javno zdravstvo RS-a

by Tuzla Info
| 10:48

Predložen je pritvor za Slavka Bojića, Sašu Markovića, Dragana Dubravca i Branislava Zeljkovića koji su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i nezakonite radnje u postupcima javne nabavke koje je provodio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Portparolka Javnog tužilaštva Republike Srpske Dragica Tojagić za Srnu je navela da je pritvor za Bojića, Markovića i Dubravca predložen zbog bojazni da će uništiti, sakriti i izmijeniti dokaze, ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače zbog težine krivičnog djela, načina izvršenja ili posljedica tog djela te zbog toga što bi njihovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanju javnog reda.

“Osim ovih, za Zeljkovića postoje i okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i bojazan da bi mogao ponoviti krivično djelo. Za Zeljkovića mjera pritvora se traži zbog svih pritvorskih razloga predviđenih Zakonom o krivičnom postupku, a za Bojića, Markovića i Dubravca za dva pritvorska razloga”, obrazložila je Tojagić.

Ona je rekla da će Bojić, Marković, Dubravac i Zeljković biti predati sudiji za prethodni postupak Okružnog suda u Banjoj Luci.

Tojagić je napomenula da su Bojić, Marković, Dubravac i Zeljković osumnjičeni za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, odnosno za nezakonite radnje u postupcima javnih nabavki koje je provodio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Direktor Instituta Zeljković priveden je jučer u popodnevnim satima u prostorije Javnog tužilaštva Republike Srpske u Banjoj Luci na ispitivanje, gdje su ranije saslušani Bojić, Marković i Dubravac, koji su se branili šutnjom.

Istragom u ovom predmetu rukovodi Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala ovog tužilaštva.

U akcija MUP-a Republike Srpske, koja je provedena prema nalogu Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva, pretreseno je više lokacija Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i više privatnih firmi, prenosi Klix.