Centar za dijasporu: Oni ne dolaze u BiH bacati smeće, njihovo prisustvo ekonomski jača zemlju

by nedim
| 19:58

Centar za dijasporu “Mreža”, organizacija specijalizirana za uspostavljanje i razvijanje odnosa između domovine i bosanskohercegovačke dijaspore, upozorila je na neprimjerene etikete koje se ovih dana pojavljuju u javnosti.

– Naime, snimak supružnika u automobilu njemačkih registracijskih oznaka, koji su bacili smeće u rijeku Usoru, izazvao je niz reakcija javnosti. Opravdana osuda dvoje pojedinaca počela se, nažalost, pretvarati u nedopustiv generalizirajući stav po kojemu se nameće teza da je ‘dijaspora došla u Bosnu i Hercegovinu da baca smeće’, navode iz tog centra.

Centar za dijasporu „Mreža“ osuđuje ovakvu vrstu etiketa i upozorava da one vode u ksenofobiju i šovinizam te doprinose atmosferi otuđenja koja razdvaja maticu od njene dijaspore koja u Bosnu i Hercegovinu ne dolazi da bi bacala smeće. Dijaspora u Bosnu i Hercegovinu, naglašavaju iz ovog centra, dolazi u posjetu svojem zavičaju i rodbini, a njeno prisustvo pritom ekonomski značajno doprinosi domovini, javlja Fena.

Centar za dijasporu „Mreža“ ističe da bi naš zajednički cilj trebao biti približavanje, a ne udaljavanje, množenje naših zajedničkih potencijala, a ne dijeljenje na temelju stvaranja umjetnih razlika.

– Stoga je zbog neprimjerenog čina dvoje pojedinaca krajnje neprihvatljivo izricati presude čitavoj dijaspori te izazivati pogubnu netrpeljivost, navodi u saopćenju za javnost predsjednik Centra za dijasporu „Mreža“ Adis Tanović.