Šta kažu meteorolozi: Građane uznemirilo pominjanje mogućnosti pojave tornada u BiH

by nedim
| 21:22

Snažno olujno nevrijeme jutros rano je zahvatilo nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini. Obilna kiša i snažan vjetar oštetili su brojne objekte, obarali stabla, nosili kontejnere. Najgora situacija je zabilježena u Banjaluci gdje je za pola sata palo 21 litar kiše po metru kvadratnom.

Olujno nevrijeme u ranu zoru probudilo je Banjalučane. Najveću štetu kiša i vjetar napravili su na krovu osnovne škole u Vrbanji. Drvo je palo na automobil u vožnji, izvrnut je kiosk, te brojni kontejneri. Pola sata je trajala agonija.

Gradska uprava formiraće komisiju za procjenu štete nastale usljed olujnog nevremena, a građani će štetu moći prijaviti u narednih sedam dana. Štete će zbrajati i u Mostaru, Sarajevu, Travniku, Bugojnu i Konjicu koji su takođe pogođeni pljuskovima praćenim snažnim udarima vjetra i grmljavinom. Rušila su se stabla, dijelove fasada, naselja ostajala bez struje, ulice bile poplavljene.

– Ove nepogode nisu ništa neuobičajeno za naše prostore u ovo doba godine ali se u posljednjih 20-tak godina njihov broj drastično povećao i intezitet je porastao. To je posljedica klimatskih promjena i nama preostaje da se što prije prilagodimo da bismo sveli rizike na što niži nivo, kazao je Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nakon jutarnjeg nevremena vrijeme je gotovo u čitavoj zemlji bilo nestabilo, povremeno oblačno i vjetrovito. No, straha za novi olujni udar za sada nema, poručuju iz HMZ RS.

– Narednih dana će biti postepeno toplije, rast će temperatura, a za dane vikenda čak će biti veoma toplo, lokalno i vruće. Ono što je uzburkalo javnost jutros jeste pominjanje mogućnosti i tornada. Na našem području ovdje su malo teži uslovi za formiranje tako nečega, potrebno je da bude jako razvijen gradonosni oblak da bi došlo do formiranja tornada, istaknula je Zvezdana Stojković iz Hidrometeorološkog zavoda RS.

Jutros oko 4 časa je zabilježen i zemljotres jačine 2,5 stepeni po Rihteru u regionu Stoca, piše N1.